Srbija 0

05.10.2024.

12:18

Vesić: Na aerodromu Nikola Tesla počelo postavljanje automatskih čitača pasoša

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" počelo postavljanje aparata za automatsko očitavanje pasoša.

Izvor: B92.net

Vesić: Na aerodromu Nikola Tesla počelo postavljanje automatskih čitača pasoša
Shutterstock/Adam Radosavljevic

Podeli:

Vesić je kao resorni ministar ovo zatražio kada je stupio na tu funkciju kako bi se ubrzao prolazak putnika.

Na ovaj način ubrzaće se vreme prolaska putnika na pasoškoj kontroli i do četiri puta, jer će putnici moći da prođu kroz kapiju na kojoj se skeniraju pasoš i lice, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vesić se zahvalio Ministarstvu unutrašnjih poslova koje je kupilo aparate za automatsko očitavanje pasoša.

On je pojasnio je da će u prvoj fazi primene sistem moći da koriste samo punoletni putnici sa pasošem Republike Srbije, koji i čine oko 50 odsto putnika na beogradskom aerodromu.

"Iskustvo evropskih aerodroma na kojima se primenjuje ovaj sistem pokazuje da se vreme prolaska putnika na pasoškoj kontroli smanjuje do četiri puta u poređenju sa situacijom kada taj posao obavlja granični policajac", naveo je Vesić.

On je istakao da radovi teku po planu i da bi sistem trebalo da bude pušten u rad oko 1. novembra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

19 h

Podeli: