Srbija 4

05.10.2024.

10:23

"Ponosni što smo od zemlje na ivici bankrota, došli do investicionog rejtinga"

Mnogo smo srećni i ponosni zbog ekonomskog napretka Srbije i što smo uspeli da od zemlje na ivici bankrota dodjemo do zemlje sa investicionim rejtingom, objavio je ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: B92.net

"Ponosni što smo od zemlje na ivici bankrota, došli do investicionog rejtinga"
Printscreen/Instagram/mali_sinisa

Podeli:

Kako je dalje objasnio na svom Instagram nalogu, Agencija S&P ovom ocenom potvrđuje da Republika Srbija uspešno sprovodi započete reforme i da se nalazi na putu napretka i razvoja.

"Oni su u svom izveštaju pohvalili otpornost naše ekonomije, visok nivo deviznih rezervi, održiv nivo javnog duga. Navedeno je da je domaća tražnja glavni nosilac rasta privredne aktivnosti. Naveli su i da vodimo odgovornu fiskalnu politiku i dobro upravljamo makroekonomskim politikama", nastavlja.

Navodi se i da je snažna domaća tražnja, delimično podržana visokim kapitalnim investicijama, koje se odnose na Ekspo 2027. godine, nosilac rasta. Predviđa se da će se realni rast BDP Srbije u ovoj godini povećati na četiri odsto, kao i u narednih nekoliko godina.

U izveštaju se izražava očekivanje da će Srbija ostvariti realan rast BDP od četiri odsto u proseku, od 2024. do 2027. godine, zahvaljujući snažnoj domaćoj tražnji, oporavku rasta ključnih trgovinskih partnera i zdravoj makroekonomskoj politici.

Ministar se zahvlio svom timu u Ministarstvu finansija koji je godinama vredno radio kako bi Srbija danas postala zemlja sa investicionim rejtingom.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

1 d

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

17 h

Podeli: