Srbija 14

04.10.2024.

22:11

Istorijski iskorak: Srbija dobila kreditni rejting investicionog ranga

Srbija je dobijanjem rejtinga investicionog ranga napravila istorijski iskorak

Izvor: B92.net

Istorijski iskorak: Srbija dobila kreditni rejting investicionog ranga
Shutterstock/rarrarorro

Podeli:

"Jedna od najkredibilnijih agencija za kreditni rejting Standard and Poor upravo je objavila najnoviji izveštaj o pregledu srpske ekonomije koji predstavlja istorijski trenutak za našu zemlju.

"Gotovo čitavu deceniju težimo ovome. Danas svi možemo sa ponosom da objavimo da je Srbija postigla značajnu prekretnicu u svom ekonomskom razvoju time što je naš kreditni rejting podignut na nivo BBB-, čime je kreditni rejting, međunarodna ocena naše zemlje prvi put u istoriji dostigla nivo investicionog ranga.

"Ovo nije samo oznaka i ocena, već predstavlja prekretnicu za ekonomsku putanju naše države.

"Današnje podizanje rejtinga predstavlja prelomni trenutak za Srbiju i naše kompanije. On otvara vrata: nižim troškovima finansiranja, većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i povećanom poverenju investitora.

"Srpske kompanije će od sada lakše, brže i pod povoljnijim uslovima moći da privlače strane investicije, čime se krči i utire put za rast, inovacije i otvaranje novih radnih mesta u različitim sektorima naše
privrede.

"Postoje investitori koji već neko vreme žele da ulažu u Srbiju, zbog napretka koji ostvarujemo, ali u njihovim mandatima stoji da mogu da investitaju samo u zemlje investicionog ranga. Sada smo i njima otvorili vrata."

Aleksandar Vučić predsednik Republike Srbije

Beograd, 04. oktobar 2024. godine

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi važnog saveznika?

Indija neće kupovati tečni prirodni gas (LNG) iz ruskog projekta Arctic LNG 2 pošto su zapadne zemlje uvele sankcije protiv tog projekta, izjavio je juče indijski ministar nafte Pankaj Džain.

8:04

4.10.2024.

16 h

Podeli: