Srbija 3

03.10.2024.

16:07

Mali razgovarao sa Misijom MMF-a: "Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi"

Delegacija Ministarstva finansija, predvođena prvim potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Sinišom Malim, sastala se sa danas sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Donald Mekgetigan.

Izvor: B92.net

Mali razgovarao sa Misijom MMF-a: "Srbija je druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi"
TANJUG/JADRANKA ILIĆ

Podeli:

Današnjim sastancima Misija MMF-a je započela posetu Srbiji, koja će trajati do 15. oktobra, a povodom četvrte i poslednje revizije aktuelnog stend-baj aranžmana koji naša zemlja ima sa tom finansijskom institucijom.

Mali i Mekgetigan su razgovarali o ispunjenju ciljeva iz aktuelnog aranžmana, o budžetu za 2025. godinu, kao i o makroekonomskim kretanjima i ekonomskoj situaciji u Republici Srbiji.

"Dobra vest je da Srbija nastavlja da raste uprkos krizi, a u prvoj polovini godine naša zemlja je druga najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Sada je prilika i da nastavimo da ulažemo u kapitalne investicije, i na tome će se zasnivati budžet za 2025. godinu, a sa druge strane je važno i da ostanemo fiskalno odgovorni. Ovo je prilika koju ne smemo da propustimo, pre svega zbog toga što ćemo biti domaćini izložbe Ekspo 2027 i što možemo u kratkom periodu da promenimo zemlju na bolje. Imamo najnižu stopu nezaposlenosti u istoriji, javni dug pod kontrolom, visoke strane investicije, imamo bafere i dosta novca na računu, ali su spoljni rizici i dalje tu i zato moramo da budemo oprezni", rekao je prvi potpredsednik Vlade.

TANJUG/JADRANKA ILIĆ

On je dodao da je zadovoljan sprovođenjem aktuelnog aranžmana, u okviru koga su ispunjeni brojni reformski ciljevi.

"Usvojili smo akcioni plan kako bi srednjoročno planiranje budžeta bilo efikasnije i obavezujuće, proširili smo centralni elektronski registar zarada i zapošljavanja ISKRA za sektor obrazovanja, zatim usvojili smo novi zakon o upravljanju preduzećima u državnom vlasništvu kako bi se ta preduzeća učinila efikasnijim i kako bi se uvelo korporativno upravljanje", rekao je Siniša Mali.

Prvi potpredsednik Vlade je dodao da je tekući stend-baj aranžman u fokusu imao sektor energetike, te da su u toj oblasti usvojeni sledeći ciljevi: Vlada je usvojila plan investicija za energetski sektor; Promenjen je pravni status Elektroprivrede Srbije (EPS) u akcionarsko društvo; Usvojen je Plan restrukturiranja EPS-a; EPS je usvojio novi sistem/metodologiju za određivanje cene snabdevanja električnom energijom za neregulisani sektor (komercijalno snabdevanja za privredu i kompanije); Usvojena je nova metodologija za obračun cene gasa.

Mekgetigan je pohvalio ekonomsku situaciju u Republici Srbiji, posebno ističući dobru situaciju na tržištu rada i nisku nezaposlenost, odnosno rekordno visoku zaposlenost i visoke plate, kao i javni dug koji je pod kontrolom. Istakao je takođe da je važna fiskalna odgovornost, kao i poštovanje fiskalnih pravila.

Izvršni odbor direktora MMF-a prethodno je u julu doneo odluku o uspešnom završetku treće revizije stend-baj aranžmana sa Srbijom i pohvalio postignute rezultate u okviru sprovođenja programa.

Prvi potpredsednik Vlade Siniša Mali boraviće krajem oktobra u Vašingtonu gde će prisustvovati redovnoj godišnjoj skupštini MMF-a i Svetske banke, gde će imati sastanke sa zvaničnicima MMF-a, Svetske banke, investitorima i predstanicima različitih finansijskih institucija.ž

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Ništa od ovog auto-puta? Tender poništen

Tender za idejno rešenje izgradnje auto-puta do Albanije danas je poništen, pa bi privredno društvo "Monteput", koje je Vlada Crne Gore zadužila za upravljanje auto-putevima, trebalo da raspiše novu javnu nabavku.

18:38

2.10.2024.

23 h

Podeli: