Srbija 0

02.10.2024.

10:24

Građani dobijaju stanove: Mali izneo nove detalje

Ministar finansija Siniša Mali je najavio početak drugog kola nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", u okviru koga će prvo izvlačenje dobitnika biti održano u subotu, 26. oktobra, i istakao da zajedno sa građanima država nastavlja borbu protiv sive ekonomije.

Izvor: B92.net

Građani dobijaju stanove: Mali izneo nove detalje
TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Podeli:

Mali je na konferenciji za novinare u Palati „Srbija“ naveo da će u okviru ovog kola nagradne igre biti dodeljeno deset stanova u Beogradu, u naselju Zemunske kapije. Rekao je i da će poslednje izvlačenje u drugom kolu biti održano u subotu, 23. novembra.

On je podsetio da je prvo kolo nagradne igre, koje je završeno u junu, postiglo značajan uspeh, i istakao važnost nastavka podsticanja građana da uzimaju fiskalne račune, što doprinosi borbi protiv sive ekonomije i jačanju državnog budžeta.

"Važno je da nastavimo da gradimo svest građana o značaju borbe protiv sive ekonomije. Svaki fiskalni račun koji uzmemo pokazuje da smo uređeniji i uspešniji, a to na kraju dovodi do većih prihoda u budžet. Kada ne uzmete račun, korist ima samo onaj koji ga nije izdao, a svi ostali, uključujući građane Srbije, gube. Zato stalno naglašavamo koliko je važno boriti se protiv sive ekonomije i na taj način raditi na izgradnji bolje Srbije“,  rekao je ministar, koji je pozvao građane na aktivno učešće u nagradnoj igri.

Mali je podsetio da je nagradna igra u potpunosti digitalizovana, kao i da je na aplikaciji „Uzmi račun i pobedi“ otvoreno oko 555.000 naloga građana. Podsetio je i da svaki građanin u aplikaciji, pored svog, može da otvori još četiri naloga, što omogućava mlađima da pomognu starijima u unosu računa, ukoliko je to potrebno.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Siniša Mali, PhD, MBA, CFA, CAIA (@mali_sinisa)

"Trenutno imamo oko 150 miliona računa u sistemu i oko 180 miliona jedinstvenih kodova“, naveo je on, i objasnio  da oni koji plaćaju karticom imaju veću šansu da budu izvučeni jer im za plaćanje karticom pripadaju dva koda, a sve u cilju borbe protiv sive ekonomije i podsticanja bezgotovinskog plaćanja.

Mali je istakao i da će svi računi koji su do sada registrovani biti uključeni u izvlačenje u drugom kolu.

Ukazujući na važnost suzbijanja sive ekonomije, ministar je naglasio da je u prethodnom periodu postignut značajan napredak na tom polju, u čemu važnu ulogu imaju novi sistemi e-fiskalizacije i e-faktura.

Prema njegovim rečima, sa reformama se nastavlja, i uvode se elektronske otpremnice i sistem e-akciza, što će uticati na dalje suzbijanje sive ekonomije.

"Veliki deo posla je već urađen, ali još mnogo toga ostaje da se postigne. Nulta tolerancija prema sivoj ekonomiji mora biti naš cilj," rekao je Mali.

On je rekao da Srbija ima jasno definisanu strategiju za borbu protiv sive ekonomije do 2025. godine, da će naredne sedmice biti obeležena desetogodišnjica borbe protiv sive ekonomije i naglasio da je saradnja svih građana ključna za postizanje uspeha.

Ministar finansija se zahvalio svim učesnicima u projektu, i još jednom izrazio očekivanje da će građani nastaviti da učestvuju u nagradnoj igri i da redovno uzimaju fiskalne račune.

Predsednik POS Programa, Inicijativa Bolji način i član Izvršnog odbora NLB Komercijalna banka Vladimir Bošković izrazio je zadovoljstvo što su udružene snage na jednoj podsticajnoj i pozitivnoj inicijativi koja ima snažan društveni uticaj poput nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“.

"Najnovija istraživanja pokazuju da, u slučaju kada traže račun, oko jedne četvrtine građana to čini upravo zbog ove nagradne igre, što dokazuje njen ogroman edukativni i motivacioni značaj“, rekao je Bošković.

On je istakao i da uvođenje novine da bezgotovinska plaćanja donose duplu šansu za osvajanje nagrada predstavlja važan podsticaj za građane i za male biznise da pređu na elektronska plaćanja u što većem broju, što nije samo praktičnije i bezbednije, već donosi ogromnu korist za celokupno društvo i za našu ekonomiju, jer svaka digitalna transakcija doprinosi transparentnijem praćenju novčanih tokova čime se suzbija siva ekonomija i jača fiskalni sistem.

On se zahvalio Vladi Srbije, prvom potpredsedniku Vlade Siniši Malom i Poreskoj upravi na otvorenosti za saradnju sa privredom i čestitao im na rezultatima postignutim na polju digitalizacije, suzbijanju sive ekonomije i jačanju poreskog morala u Srbiji.

Direktor Ipsosa Predrag Kurčubić, koji je predstavio istraživanje o stavovima građana i privrede o sivoj ekonomiji u 2024. godini, rekao je da 61 odsto preduzeća u Srbiji kaže da su uslovi poslovanja dobri.

Rezultati ovogodišnjeg istraživanja pokazuju da većina ispitanih preduzeća ocenjuje uslove poslovanja u Srbiji kao pretežno dobre. Štaviše, u odnosu na prethodni talas, značajno više ih smatra da su se uslovi u poslednjih godinu dana poboljšali.

Istraživanje je pokazalo i da više od tri četvrtine građana Srbije ne opravdava postojanje sive ekonomije, što je nastavak pozitivnog trenda iz ranijih talasa.

Deset stanova koji će biti dodeljeni srećnim dobitnicima nalaze se u naselju Zemunske kapije. Što se tiče njihove veličine, dva su jednoiposobna (po 46,7 kvadrata), dva dvosobna (po 54 kvadrata), pet trosobnih (72 do 76 kvadrata) i jedan četvorosobni dupleks od 102 kvadrata.

Ukupna vrednost nagradnog fonda, odnosno deset stanova koji će građanima biti dodeljeni, iznosi oko 1,9 miliona evra.

U nagradnoj igri učestvuju svi računi koji su učestvovali i u prvom krugu nagradne igre, a nisu izvučeni, plus računi koji su poslati u međuvremenu, po završetku prvog kruga.

Izvlačenje dobitnika stanova će tradicionalno biti emitovano na Radio-televiziji Srbije, subotom od 18 sati.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: