Srbija 0

01.10.2024.

18:32

Poreska uprava objavila kalendar poreskih obaveza

Poreska uprava objavila je kalendar poreskih obaveza firmi za oktobar.

Izvor: Tanjug

Poreska uprava objavila kalendar poreskih obaveza
Depositphotos/AndreyPopov

Podeli:

Prema njemu rok za prve obaveze u ovom mesecu ističe u ponedeljak, 7. oktobra, do kada je neophodno dostaviti obaveštenja o zaključenim ugovorima o izvođenju estradnog programa zabavne i narodne muzike i drugih zabavnih programa u septembru i izveštaje o izmirenju obaveze zapošljavanja osoba sa invaliditetom za septembar i uplati sredstava.

Takođe, 10. oktobra ističe rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja za septembar, kao i za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na dodatu vrednost (PDV) za septembar od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV, a 15. oktobar je datum kada ističe rok za izmirenje najvećeg broja obaveza u oktobru.

Do tada je neophodno platiti akontacije poreza i doprinosa na prihode od samostalne delatnosti za septembar, zatim porez na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za treći kvartal ove godine, doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere za septembar.

Firme su obavezne da podnesu poreske prijave o obračunatim i plaćenim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva za septembar, kao i da podnesu poreske prijave i plate porez na dodatu vrednost za septembar do 15. oktobra.

Isti datum važi i za podnošenje obrasca PID PDV 1 za septembar ako je u tom mesecu ispunjen jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, te za podnošenje poreske prijave na obrascu PPPDV i plaćanje PDV za treće tromesečje ove godine i podnošenje obrasca PID PDV 1 za treće tromesečje ako je obveznik u tom periodu ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvu.

Navodi se i da 15. oktobra ističe rok za plaćanje akontacije poreza na dobit pravnih lica za septembar, za plaćanje obračunate akcize za drugu polovinu septembra, za podnošenje poreske prijave za obračun akcize za septembar i podnošenje poreske prijave o obračunu akcize i plaćanju akcize na električnu energiju za krajnju potrošnju za septembar.

Do 30. oktobra neophodno je podneti poreske prijave na obrascu PP OPO-K i platiti obaveze za prihode od ugovorene naknade od autorskih i srodnih prava i ugovorene naknade za rad na koje se porez plaća samooporezivanjem za treći kvartal 2024. godine.

Poslednjeg dana u mesecu, 31. oktobra ističe rok za podnošenje zahteva za paušalno oporezivanje za 2025. godinu, za poreske prijave na obrascu PPP-PD i plaćanje doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, obračunatih na najnižu mesečnu osnovicu za obračun doprinosa, za neisplaćene zarade za septembar kao i za plaćanje obračunate akcize za prvu polovinu oktobra.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Skače cena goriva

Evropski berzanski indeksi su danas uglavnom u padu, nafta je poskupela, dok je na berzama istovremeno zabeležen pad cena zlata i pšenice.

9:44

30.9.2024.

1 d

Podeli: