Srbija 1

01.10.2024.

12:24

Begović u Skoplju: "Srbija se pokazala kao apsolutni lider u regionu" FOTO

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, učestvovala je na Ministarskom sastanku o istraživanju i inovacijama u okviru serije ministarskih sastanaka platformi Zapadnog Balkana o obrazovanju, inovacijama i kulturi u Skoplju.

Izvor: B92.net

Begović u Skoplju: "Srbija se pokazala kao apsolutni lider u regionu" FOTO
Zoran Petrović/NITRA

Podeli:

Sastanak je otvorila Ilijana Ivanova, evropska komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade. Nakon toga, ministarka dr Begović je učestvovala u okruglom stolu pod nazivom „Mladi istraživači i inovatori: Unapređenje veština“.

Diskusija bila je usmerena na dva ključna pitanja, a to su udruživanje zemalja Zapadnog Balkana i unapređivanje veština potrebnih za inovacije, kao i unapređenje veština potrebnih za primenu inovacija na tržištu.

Zoran Petrović/NITRA

Ministarka dr Begović je naglasila značaj stvaranja podsticajnog okruženja za mlade istraživače i inovatore, ističući važnost saradnje unutar regiona i razvoja veština koje će omogućiti njihov aktivan doprinos globalnoj inovacionoj zajednici.

“Danas smo u Skoplju u organizaciji Evropske komisije i u prisustvu evropske komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade gospođe Ivanove, učestvovali na ministarskom sastanku i okruglom stolu na temu mladih, razvoja inovacija, razvoja nauke i unapređenja znanja. Prikazali smo šta je sve to Srbija do sada uradila kada govorimo o razvoju nauke, o ulaganju u nauku. Predstavili smo naše ogromne uspehe u okviru programa Horizon Europe, okvirnog programa koji finansira Evropska unija. Takođe, pokazali smo dokle smo stigli u razvoju naučno-tehnoloških parkova, razvoju inovacija, našeg startap ekosistema i naravno, predstavili smo i BIO4 Kampus kao mesto regionalnog okupljanja i kao šansu za sve mlade i pametne ljude iz čitavog regiona koji će naći u BIO4 Kampusu mesto da grade svoje karijere, da unapređuju znanje i na kraju krajeva - da doprinose razvoju svojih ekonomija”, istakla je ministarka dr Begović.

Zoran Petrović/NITRA

“Bio je jako uspešan okrugli sto i mislim da je Srbija i te kako pokazala da je apsolutni lider u regionu kada pričamo o nauci, inovacijama, startap ekosistemu, ali i u ulaganjima u infrastrukturu koja je neophodna ako želimo da zaista nauka utiče i na razvoj ekonomije i na razvoj našeg društva”, zaključila je ona.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Skače cena goriva

Evropski berzanski indeksi su danas uglavnom u padu, nafta je poskupela, dok je na berzama istovremeno zabeležen pad cena zlata i pšenice.

9:44

30.9.2024.

1 d

Podeli: