Srbija 0

01.10.2024.

11:37

Vesić posetio kompaniju Huavei u Šenženu

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić završio je danas dvodnevnu posetu Kini, posetom kompaniji Huavei u Šenženu, koja je, kako je podsetio, dugo prisutna u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Vesić posetio kompaniju Huavei u Šenženu
TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Podeli:

Kako je istakao, sa predstavnicima kompanije razgovarao je o tome šta može dodatno da rade u Srbiji. On je rekao da će razmotriti njihove predloge vezano za upravljanje na auto-putevima i prugama.

"Oni na jedan veoma dobar način optimizuju saobraćaj i smanjuju troškove, koriste veštačku inteligenciju i ukoliko budu uradili ono što rade u Kini, sasvim sigurno ćemo biti spremni da sarađujemo", rekao je Vesić novinarima u Šenženu i ocenio da je sastanak sa tom kompanijom bio dobar.

Vesić je naveo da Srbija sarađuje sa Kinom i istakao da je Kina u poslednjih 14 godina investirala šest milijardi evra, navodeći da je ta država drugi investitor po snazi - drugi je naš partner u robama, drugi naš partner u uvozu.

Vesić je istakao da je posebno značajno to što je 1. jula na snagu stupio Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine koji će, kako je rekao, omogućiti da se ta saradnja dodatno produbi.

"S druge strane i kineske kompanije radeći u Srbiji stiču evropske sertifikate i sebi daju mogućnost da rade na drugim projektima. CRIC (Čajna rejlvej internešenel kompani) je gradeći brzu prugu u Srbiji dobila sve evropske sertifikate i time sebi omogućila da radi na nekim drugim projektima u svetu tako da je ta saradnja od obostrane koristi. Mi se nadamo da će se ona produbiti", rekao je Vesić.

Na pitanje vezano zbog čega nije profunkcionisao "Safe City" (sistem video nadzora kompanije Huavei) u Beogradu, Vesić je kazao da je to pitanje za MUP, ali da može da primeti da i Evropska unija sada koristi snimak lica pri ulasku na njihovu teritoriju.

"Kao što vidite stvari se menjaju, bezbednost je na prvom mestu tako da ja pretpostavljam da će da se u tom smislu stvari promentii i u Srbiji", naveo je Vesić.

Vesić je, inače, juče doputovao u Kinu prvim letom Er Srbije u Gvangdžou, a sa njim u delegaciji je i ministar turizma i omladine Husein Memić.

Vesić se juče sastao sa predstavnicima kompanije Šandong, CRIC-a, a danas je obišao kompaniju Huavei.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Skače cena goriva

Evropski berzanski indeksi su danas uglavnom u padu, nafta je poskupela, dok je na berzama istovremeno zabeležen pad cena zlata i pšenice.

9:44

30.9.2024.

1 d

Podeli: