Srbija 9

30.09.2024.

11:22

Uživo Nastavlja se rasprava o rebalansu budžeta: Od 14 sati rasprava o litijumu

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas Drugo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice koja je počela u prošli ponedeljak je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu.

Izvor: Tanjug

Nastavlja se rasprava o rebalansu budžeta: Od 14 sati rasprava o litijumu
TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Podeli:

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas Drugo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice koja je počela u prošli ponedeljak je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu. Podneto je ukupno 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta.

Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se povećava roditeljski dodatak. Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi ovu sednicu da završe do 14 časova, a zatim će odmah otpočeti novu, pošto je za taj termin predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala Treće vanredno zasedanje Skupštine Srbije, na kojem će se razmatrati izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanja kojima se predlaže zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.

Sednicu možete pratiti UŽIVO na našem blogu:

Uživo

11:22

Uskoro počinje Treće vanredno zasedanje: Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju o litijumu

Poslanici Skupštine Srbije danas će raspavljati o litijumu. Treće vanredno zasedanje zakazano je za 14 sati.

"To su važne sednice i mi se radujemo razmeni argumenata o tom pitanju", rekao je premijer Miloš Vučević za TV Prva.

"Kao što se zna, 1. oktobra kreće redovno zasedanje. Zašto su opozicioni poslanici potpisali zahtev za vanredno zasedanje, a ne za redovno? Oni su mogli da kandiduju tu temu za redovno i da ne budu limitirani vremenskim okvirima i kalendarima, nego da znaju da od 1. oktobra u naredna dva, tri meseca idu redovna zasedanja i to mora doći na red. Vlada je spremna da učestvuje u tom radu, dala je svoj odgovor na predlog zakona i o njemu se negativno izjasnila", dodao je on.

Predsednica parlamenta Ana Brnabić nedavno je poručila da je opozicija zahtevala da se o litijumu diskutuje u vanrednom zasedanju i da je uvek reč o tome da većina mora da izlazi u susret zato što ne umeju da formulišu svoje zahteve na pravi način:

"Zašto vi ljudi nećete da pričamo o litijumu, ja ne znam, ali mogu da pretpostavim, jer je onaj predlog zakona takva sramota da ja lično jedva čekam da krene ta rasprava. Što se tiče tumačenja, ne tumačim ja ništa. Čitam zakon i Ustav. Redovno zasedanje počinje 1. oktobra. Moja dobra volja je da vam ponovo izađem u susret", rekla je Brnabić.

Poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta pozvao je u više navrata na sednici o rebalansu, predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dođe na sednicu o litijumu. Vučić je ranije rekao da zbog obaveza u inostranstvu nije siguran da će moći da prisustvuje sednici o zabrani eksploatacije litijuma, ali da je "spreman da dođe, kad god ga pozovu" na sednicu parlamenta o KiM koju je takođe tražila opozicija.

Ova dugoočekivana rasprava o litijumu inicirana je na sednici 10. septembra, kada je grupa opozicionih poslanika podnela predlog izmene zakona kojim se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora i zasedanje parlamenta na tu temu. Inicijativu 86 poslanika su podržali Savez ekoloških organizacija Srbije i udruženje "Ne damo Jadar" koji su organizovali proteste protiv iskopavanja litijuma tokom leta, kao i pokret "Kreni-promeni".

10:18

Pratite sednicu uživo:

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: