Srbija 3

27.09.2024.

20:03

Vučić iz Njujorka: Srbiju prepoznaju po tehnološkom napretku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na kraju boravka u Njujorku, da je imao brojne sastanke i intenzivnu agendu.

Izvor: Tanjug

Vučić iz Njujorka: Srbiju prepoznaju po tehnološkom napretku
Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

Podeli:

"Bili su veoma važni sastanci na marginama Generalne skupštine UN.  Cilj je bio da se što bolje, politički i ekonomski, pozicionira naša zemlja", rekao je Vučić.

Istakao je da je naša delegacija gledala da razgovara što je moguće više.

"Da pozicioniramo Srbiju što bolje. Podelio bih u dva dela. Jedan je taj politički aspekt, drugi je ekonomski aspekt i naravno prepletanje politike i ekonomije. Mislim da smo neke važne kontakte po prvi put napravili za našu zemlju što se njenog ekonomskog napretka u budućnosti tiče. Što se politike tiče, nije lako vreme pred nama, ali ni pred kim u svetu nije lako vreme. Mi ćemo morati da radimo više, da radimo snažnije, jače. Moraćemo da popravljamo situaciju u rudarstvu i energetici, jer na poljoprivredu ne možete toliko da utičete na sušu, kišu i vremenske prilike", rekao je Vučić.

Kaže da je važno što nam industrijska proizvodnja raste, ali da je potrebno još investitora.

"Energetika i rudarstvo nam idu loše i moraćemo tome mnogo više da se posvetimo u budućnosti", dodao je Vučić.

Vučić je rekao večeras da je srećan što neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju kao državu koja radi na polju tehnološkog napretka, kao i napretka u oblasti veštačke inteligencije i nauke.

"Mi radimo na tome i srećan sam što je neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju, a mnogo će nam značiti u 2025. što ćemo da predsedavamo grupom zemalja partnerstva za veštačku inteligenciju, da budemo po tom pitanju prepoznati. Bićemo još jedan kamičak koji pokazuje koliko smo zainteresovani i koliko vredno radimo po tom pitanju, ali to je budućnost", rekao je Vučić.

Poslednjeg dana višednevnog boravka u Njujorku, gde je imao bilateralne sastanke sa 40 svetskih lidera i govorio na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija on je rekao da sve što Srbija može da uradi, to je da razmišlja o unapređenju tehnologije i inovacijama.

"Pričamo o ulaganju o nauku, ali stvarnom ulaganju u nauku. To ne znači da se dodvoravamo nekome, već želimo da pomožemo onima koji su izuzetno produktivni", istakao je Vučić.

On je rekao i da je Srbija blizu da se ukrca u "četvrti vagon voza", podsećajući na njegovu jučerašnju izjavu da, ukoliko su u prvom i drugom Amerika i Kina, u trećem razvijene zemlje, u četvrtom treba da bude Srbija.

Vučić je istakao da je stopa rasta u Evropi minimalna, navodeći da će se to odraziti i na Srbiju.

Kako je rekao, procene pokazuju da sledeće godine biti još manji rast nego što su očekivali. "Sad od 1,4 ide na 0,8. Procena je da oni idu na 1,4. Mi bismo, na 4,3 išli na preko 5, uz to imamo makar jedan dan kiše u julu u mesecu", rekao je Vučić.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

1 d

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

8 h

Podeli: