Srbija 2

27.09.2024.

17:39

Nova mobilna aplikacija: Svi dokumenti u digitalnom novčaniku

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović izjavio je danas da se prati rad Evropske unije kada je reč o standardizaciji Digitalnog novčanika.

Izvor: Tanjug

Nova mobilna aplikacija: Svi dokumenti u digitalnom novčaniku
Smallroombigdream / Shutterstock.com

Podeli:

Digitalni novčanik će u vidu mobilne aplikacije, omogućiti da se na jednom mestu čuvaju lična dokumenta građana, poput vozačke dozvole, lične karte i zdravstvenog osiguranja.

"Želimo da budemo jedni od prvih koji će svojim građanima ponuditi Digitalni novčanik. To praktično znači da u svom mobilnom telefonu, u posebnoj mobilnoj aplikaciji, pored različitih ličnih dokumenata možete imati i čuvati elektronski potpisane dokumente. Ova mobilna aplikacija zapravo treba da zameni sve ono što imate od ličnih dokumenata i podataka na plastičnim karticama i tu se praktično nalazi put ka olakšavanju administrativnih procedura građanima", rekao je Jovanović u razgovoru za Juronjz (Euronews), saopštilo je ministarstvo.

Dodao je da je potrebno uskladiti i domaću regulativu u nadležnosti nekoliko institucija, ali da je Kancelarija za IT i eUpravu već uspostavila Centralni registar stanovništva zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave koji je omogućio građanima brže i efikasnije obavljanje poslova u kontaktu sa državnom administracijom, jer se svi lični podaci građana Srbije sada nalaze na jednom mestu.

"U Centralnom registru stanovništva se nalaze podaci o građanima iz svih državnih institucija, poput Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, a u ovom trenutku više od 160 različitih institucija pristupa Centralnom registru stanovništva kako bi se povukli ažurni podaci građana", rekao je Jovanović.

Pozvao je sve ostale državne institucije, koje to još nisu uradile, da se povežu na Registar i olakšaju proceduru građanima.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

1 d

Srbija

IKEA otvara nove robne kuće u Srbiji?

Tolga Ondžu je direktor maloprodaje u Ingka grupi. Iako ima tri dela, srce biznisa ove grupe je upravljanje svetskom maloprodajom kompanije IKEA, koju čine 482 robne kuće u 31 državi.

14:10

26.9.2024.

1 d

Podeli: