Srbija 6

26.09.2024.

21:41

Na računu – šest milijardi evra; Vučić: Zemlje koje su sedam puta veće od nas nemaju toliko

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da trenutno imamo 6 milijardi evra na računu.

Izvor: B92.net

Na računu – šest milijardi evra; Vučić: Zemlje koje su sedam puta veće od nas nemaju toliko
Printscreen/buducnostsrbijeav

Podeli:

"U ovom trenutku imamo tačno 6 milijardi evra na računu. Zemlje koje su sedam puta veće od nas nemaju toliko. Ali ne možemo da trošimo te pare kako hoćemo, moramo da smanjimo javni dug. Moramo da držimo deficit ispod 3 posto i da ne povećavamo stopu javnog duga u odnosu na BDP", rekao je on.

Kazao je da u Njujorku najveću pažnju izaziva veštačka inteligencija i trka sa NR Kinom.

On je podsetio na forum Kine i Zambije o veštačkoj inteligenciji kojem je prisustvovao.

Dodao je da je razgovarao sa ekonomski najmoćnijim ljudima na svetu i da svi vide "veliku utakmicu" između Kine i SAD, po pitanju ekonomije i veštačke inteligencije.

"Amerika ima malu prednost, ali Kina ima više želje da se bori. To je mrtva trka. Evropa već zaostaje i pitanje je kako će to da nadoknadi. Mi smo mali, ne možete da nas merite sa velikim igračima. Amerika i Kina predstavljaju 44 odsto ukupne svetske ekonomije. Nama smo važni i moramo našem narodu da obezbedimo budućnost i da uskočimo u dobar vagon u kompoziciji koja ide u budućnost", kazao je Vučić.

Rekao je da sve košta puno, pogotovo veštačka inteligencija, i da je potreban napor i ogromne pare za napredak. 

"Kina je preuzela ulogu da bude vodič i lider za zemlje u razvoju. Ja ću da tražim i molim naše da pošaljemo naših 300-400 naših najpametnijih učenika da ih obučavaju. To je najmanje što možemo da uradimo. Jer hoćemo da uložimo u znanje ali da ti ljudi ostanu u Srbiji, potpisaće ugovor", kazao je Vučić.

Takođe je izjavio da je kompanija "Philip Morris" potvrdila nove investicije u Srbiji.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

14 h

Podeli: