Srbija 12

26.09.2024.

18:37

"Predstoje svetska otkrića": Australijski Apollo počeo da buši kod Niške banje

Australijski Apolo Minerals Limited pokrenuo je program bušenja na dubini od 600 metara na lokaciji Studena, u okviru svog Beogradskog projekta bakra u Srbiji, saopštila je kompanija.

Izvor: eKapija

"Predstoje svetska otkrića": Australijski Apollo počeo da buši kod Niške banje
Shutterstock/Flegere

Podeli:

Cilj je istraživanje značajne anomalije bakra na ovoj lokaciji, preneo je sajt TipRanks.

Takozvani Beogradski projekat je u ruke australijske kompanije dospeo pre godinu dana, kada je Apollo preuzeo firmu Edelweiss Mineral Exploration registrovanu u Srbiji, a u prethodnom vlasništvu švajcarske Edelweiss Grupe.

U okviru projekta su pored Studene i nalazišta bakra, zlata, srebra i antimona Donja Mutnica, Kopajska reka i Lisa, s tim što je Apollo prava na istraživanje Lise i Donje Mutnice pre nedelju dana prodao australijskim kolegama iz firme Bindi Metals.

Iz Apollo Minerals tada su rekli da žele da se fokusiraju na preostala dva projekta i da će sredstva od prodaje iskoristiti za bušenja u Studenoj koja je bogata bakrom, ali i srebrom.

Za Studenu, licenca je aktivna, dok se za Kopajsku reku još čeka odobrenje.

Inače, ležište Studena, kao i Donja Mutnica i Kopajska reka nalaze se u u okviru metalogene zone Ridanj-Krepoljin u istočnoj Srbiji koja je poznata kao nalazište bakar-porfira svetske klase.

Istorijski testovi površinskih kamenih strugotina, kako navodi Apollo, pokazali su izuzetne vrednosti do 20% bakra i 1.540 ppm (parts per million) srebra, a značajan površinski bakar i anomalizam srebra potvrđen je i nedavnim istraživanjem austalijske kompanije, kada su testovi kamenih strugotina pokazali do 6,5% bakra i 155 ppm srebra.

Generalni direktor kompanije Apollo Minerals Nil Invud je prilikom preuzimanja ovog projekta rekao je da oduševljen što je Apollo obezbedio odličan portfelj evropskog polja za istraživanje bakra u renomiranoj srpskoj Karpato-Balkanskoj metalogenskoj provinciji, koje je do sada bilo malo istraživano.

"Srbija je trenutno drugi po veličini proizvođač bakra u Evropi i uveren sam da ovde predstoje svetska otkrića bakra u sedimentima", rekao je Invud pre godinu dana.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: