Srbija 10

26.09.2024.

14:56

Vozom od Beograda do granice sa Mađarskom za 76 minuta

Direktorka "Infrastruktura železnice Srbije" Jelena Tanasković izjavila je danas da je u ponedeljak započeto testiranje brze pruge Novi Sad - Subotica koje će trajati do 10. oktobra i da se očekuje otvaranje ove deonice za saobraćaj krajem godine.

Izvor: Tanjug

Vozom od Beograda do granice sa Mađarskom za 76 minuta
Shutterstock/Denis Belitsky

Podeli:

Nemačka nacionalna kompanije "Dojče ban" testira ovu brzu prugu, u utorak je krenula prva vožnja - brzinom od 50 kilometara na čas, u sredu je dostignuta brzina od 70 kilometara na čas što i prati plan koji je kompanija napravila sa ekspertima iz Srbije.

"Danas će probati da podignu brzinu na 100, 120 i 140. Ukoliko sve bude kako treba, nadamo se da bi sutra već mogla da se dostigne brzina od 200 kilometara na sat", rekla je Tanaskovićeva za jutarnji program RTS.

Prema njenim rečima, to je izuzetno važna informacija zato što je ona pokazatelj da nema velikih nepravilnosti, da je urađeno sve kako treba i da sve ide po planu i zato se očekuje da će do kraja novembra deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice biti otvorena.

"U svakom slučaju, to će se dogoditi ove godine jer prosto moramo da sačekamo sve sertifikate. Holandska kompanija Rikardo sertifikejšn radi sertifikaciju. Ona je odradila i sertifikaciju prve dve deonice Beograd - Novi Sad", navela je Tanaskovićeva.

Dodala je da će se brzom prugom od Beograda do granice sa Mađarskom putovati 76 minuta, budući da se sada od glavnog grada do Novog Sada putuje 36 minuta, a od Novog Sada do Subotice vožnja će trajati 41 minut, a ranije se do Subotice iz Beograda putovalo skoro 5 sati.

"Već tokom sledeće godine, moći ćemo u toku jednog dana da odemo na kafu u Budimpeštu i da se vratimo", istakla je Tanaskovićeva.

Ona je dodala da se u sredu sastala sa kineskom delegacijom koja je radila na izgradnji ove deonice, a koja će nakon puštanja u rad ove brze pruge preći na mađarsku stranu da bi se pustila i pruga do Budimpešte koja je čvorište jugoistočne Evrope.

"Tu je čvorište, tako da ćemo moći da putujemo u sve evropske zemlje, jer iz Budimpešte može da se ide dalje po Evropi i zaista je ta mreža razvijena i funkcioniše odlično", zaključila je Tanaskovićeva.

Kompanija "Dojče ban" testira brzu prugu do 4. oktobra, a potom do 10. oktobra testiranje nastavljaju stručnjaci iz zemlje.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

13 h

Podeli: