Srbija 11

26.09.2024.

14:56

Četvrti dan rasprave u Skupštini; Mali Nikeziću: 2008. minus u budžetu, sada na računu 703 milijardi dinara

Poslanici Skupštine Srbije nastavila je raspravu o rebalansu budžeta za ovu godinu.

Izvor: Tanjug

Četvrti dan rasprave u Skupštini; Mali Nikeziću: 2008. minus u budžetu, sada na računu 703 milijardi dinara
A.K./ATAImages

Podeli:

Ukupno je podneto 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta.

Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Poslanici Skupštine Srbije četvrti dan zaredom raspravljaju o predloženom rebalansu budžeta.

Sednicu mogli ste pratiti UŽIVO na našem blogu:

Završeno

19:25

Poslanici završili rad, nastavljaju sutra

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras rad, a nastaviće raspravu po amandmanima na rebalans budžeta sutra u 10.00 časova.

14:55

Mali: U rebalansu veća izdvajanja za nauku

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da su rebalansom budžeta za ovu godinu predviđena veća sredstva za nauku, odnosno da su povećana sa 36,5 na 37,5 miljardi dinara.

"Povećena su izdvajanja za nauku, ali moje pitanje za vas sve ovde koji spočitavate oko ulaganja u nauku, da li znate da je Fond za nauku osnovan zakonom 2019. godine? Osnovala ga je ova vlast. Što se neko pre toga nije setio da osnuje Fond za nauku i da na takav način da podstrek našim istraživačima i naučnicima", upitao je Mali.

On je naveo da su u poslednjih nekoliko godina otvorena i tri načuna instituta, dva u Novom sadu, jedan u Kragujevcu.

Mali je naveo da je pre toga poslednji takav institut osnovan u doba SFRJ.

14:28

Mali Nikeziću: Nismo zaboravili 2008. minus u budžetu, danas na računu 703 milijardi dinara

Ministar finansija Siniša Mali polemisao je danas sa poslanikom Stranke slobode i pravde Dušanom Nikezićem i ocenio da je neverovatno sa kojim licemerjem opozicioni poslanik iznosi podatke i predloge imajući u vidu rezulteta ekonomske politike do 2012. godine, navodeći da je krajem 2008. godine u budžetu bio minus od 5,6 milijardi dinara, dok je danas na računu više od 703 milijarde.

"Podsetiću vas da se radi o osobi koja je zajedno sa ljudima koji su i danas u njegovoj stranci i lideri te stranke dominirala, žarila i palila kada je bila u pitanju ekonomska politika Srbije od 2000. do 2012. godine. Ostavili su pustoš", rekao je Mali u Skupštini Srbije tokom rasprave o amandmanima na rebalans budžeta za ovu godinu.

Mali je na kritike povodom Ekspa rekao da očekuje da skoro tri miliona ljudi poseti Srbiju 2027. i dodao da Nikezić ima "problem da razume razliku između politike nekad i sad".

"U vaše vreme, uvaženi narodni poslaniče, minimalna zarada bila je 15.700 dinara, da vas podsetim. Evo od 1. januara biće 53.592 dinara- 450 evra naspram vaših 100 evra. Pa kako vas nije stramota da pominjete plate i penzije u vaše vreme i da ih upoređujete sada sa vremenom danas?", upitao je Mali.

On je naveo da bivša vlast 2012. godine nije imala da isplati penzije iz budžeta, a na Nikezićev komentar da su cene goriva nikad veće, odgovorio da je upravo Nikezić učestvovao u privatizaciji NIS-a.

"I on sada spočitava svima nama šta se dešava, kao da je pao s Marsa. Pa vi kao da mislite da smo u stvari mi pali s Marsa pa se ne sećamo toga šta ste radili. Govorite o penzijama, penzije nikada manje nisu bile. Govorite o oduzetim penzijama, vi nam niste ostavili način da platimo te penzije. Govorite o tome kako je sramota da se ne uvede ekstra porez na dobit pojedinih institucija. Pa to je taj vaš mentalitet. Vi biste samo nekoga da oporezujete, da globite, da uništavate, da mu onemogućite razvoj", prokomentarisao je Mali.

On je poručio da vlast neće da uvodi ekstra porez i dodao da je osnova njihove politike predvidivost.

"Zato imamo nikada veće investicije u našu zemlju. U vaše vreme niko nije ni dolazio. Svi su nas izbegavali. Međunarodni monetarni fond je 2011. godine pobegao glavom bez obzira", rekao je ministar.

Kako je poručio, sve su pogrešno radili nekad.

"Kažete sami, para ima. Drago mi je da ste bar to primetili. Daću vam, poštovani građani Srbije, izvukao sam iz trezora podatak za 31.12.2008. Znate koliko je bilo na računu budžeta? Minus 5,6 milijardi dinara. I znate šta su onda uradili? Onda su kroz takozvani KRT (konsolidovani račun trezora) pokupili pare od svih lokalnih samuprava, preduzeća da napune budžet, da bar imaju neki novac, nešto da isplate. A mi danas na računu budžeta imamo 703,2 milijarda dinara", uporedio je Mali.

Mali je ponovio da će prosečna plata do kraja 2025. godine biti više od 1.000 evra, i dodao da ova vlast ispunjava svako obećanje.

"Zato smo sada izašli sa programom Srbija 2027. Hoćemo da nam plate budu 1.400 evra do kraja 2027. godine. Prosečna penzija 650 evra. Minimalna zarada 650 evra. Hoćemo da umrežimo našu Srbiju autoputevima, brzim prugama, da ulažemo dalje u bolnice, vrtiće, energetsku efikasnost, sve ono što podiže kvalitet života građana Srbije, što je vama bila poslednja rupa na svirali do 2012. godine", rekao je Mali.

On je ponovio da Ekspo ne košta 18 milijardi evra, već da se toliki iznos planira u 323 projekta širom Srbije.

"Toliki iznos planiramo da uložimo u 323 projekta širom naše lepe zemlje, da pokažemo svim građanima Srbije da možemo da budemo uspešni, da pobeđujemo u onome u čemu do sada nismo pobeđivali", rekao je Mali.

Mali je odbacio i Nikezićeve tvrdnje da se projekti rade bez tendera, dodajući da svaka nabavka ide preko portala javnih nabavki.

13:40

Mali: Srbija je potpuno likvidna

"U vreme bivše vlasti 25,9 odsto je bila stopa nezaposlenosti, sa inflacijom koja je rasla, inflacija je bila preko 11 odsto ničim izazvana. Samo neodgovorom politikom", rekao je Mali.

"Država Srbija je potpuno likvidna danas", rekao je Mali.

10:08

Poslanici Skupštine nastavljaju raspravu o rebalansu budžeta

Poslanici Skupštine Srbije četvrti dan zaredom raspravljaju o predloženom rebalansu budžeta:

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Svet

Haos u Španiji: Sve staje?

U Španiji će danas, na poziv sindikata, biti održani protesti širom zemlje sa ciljem postizanja sporazuma vlade i poslovnog sektora u vezi sa smanjenjem nedeljnog radnog vremena od 40 sati za 2,5 sata.

10:59

26.9.2024.

13 h

Podeli: