Srbija 6

25.09.2024.

21:20

Šta se dešava sa platom tokom služenja vojnog roka?

U Srbiji nakon 13 godina vraćeno je obavezno služenje vojnog roka

Izvor: Blic

Šta se dešava sa platom tokom služenja vojnog roka?
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Podeli:

Obavezni vojni rok će u Srbiji od naredne, 2025. godine, ponovo postati svakodnevica. Iako zakonski okviri još nisu zvanično doneti, izvesno je da će ova obaveza trajati gotovo tri meseca, pa se nameće pitanje kako će se to odraziti na radne obaveze zaposlenog i kako na to gledaju poslodavci.

Miloš Nenezić, predsednik Unije poslodavaca Srbije otklanja dilemu i podseća na član 79. Zakona o radu pod nazivom Mirovanje radnog odnosa, kojim su se.

"Zaposlenom miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada ako odsustvuje sa rada zbog odlaska na odsluženje, odnosno dosluženje vojnog roka", naveo je sagovornik.

Kako su istakli iz advokatske kancelarije Pekić za Telegraf, Zakon o radu propisuje da zaposlenom miruju prava i obaveze koje se stiču na radu i po osnovu rada, ako odsustvuje sa rada zbog odlaska na odsluženje vojnog roka.

Po završetku vojne obaveze, zaposleni ima pravo da se u roku od 15 dana od dana odsluženja vojnog roka vrati na radno mesto.

Šta se dešava sa platom?

Sprečenost za rad, odnosno opravdano odsustvo sa posla, sa sobom nosi i konsekvence po visinu plate.

U ovom slučaju, što se tiče naknade zarade, zaposleni ima pravo na naknadu zarade u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, u skladu sa opštim aktom i ugovorom o radu, za vreme odsustvovanja sa rada zbog vojne vežbe i odazivanja na poziv državnog organa, a poslodavac ima pravo na refundiranje isplaćene naknade zarade od organa na čiji se poziv zaposleni odazvao.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

9 h

Podeli: