Srbija 0

25.09.2024.

14:32

Uživo Treći dan rasprave u Skupštini; Mali: Podrška za prvo dete biće 500.000 dinara, za vreme bivše vlasti 32.000

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju rad, a na dnevnom redu je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena zakona o budžetu za ovu godinu.

Izvor: Tanjug, B92

Treći dan rasprave u Skupštini; Mali: Podrška za prvo dete biće 500.000 dinara, za vreme bivše vlasti 32.000
A.K./ATAImages

Podeli:

Ukupno je podneto 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta.

Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom kojim se povećava roditeljski dodatak.

Sednicu možete pratiti UŽIVO na našem blogu:

Uživo

09:50

Pratite sednicu uživo:

14:14

Mali: Prosečna plata u julu iznosila 97.835 dinara, odnosno 836 evra

Mali je izjavio da je Zavod za statistiku objavio podatak da je neto zarada obračunata za jul 2024. iznosila 97.835 dinara, odnosno 836 evra.

"Tokom dva dana govorio sam u raspravi da nam je prosečna zarada po  poslednjem podatku iz juna 818 evra. Evo, za samo mesec dana, 20 evra više. Potpuno smo u dinamici da do kraja godine imamo prosečnu zaradu u Srbiji više od 900 evra, da krajem naredne godine bude iznad 1.000 evra i  do 2027. godine, kroz program Srbija 2027, da nam prosečna zarada pređe nivo od 1.400 evra", rekao je Mali u Skupštini Srbije.

Mali je podsetio da je u vreme bivše vlasti prosečna zarada bila 330 evra, i to za one srećne koji su imali priliku da rade, imajući u vidu da je stopa nezaposlenosti bila 25, 9 odsto 2012. godine.

Mali se osvrnuo na komentare opozicije u parlamentu tokom sednice Skupštine Srbije o rebalansu budžeta za ovu godinu.

"Bio je komentar, nikad veće plate, nikad veće penzije, ali vrede nikad manje.  To je rekao poslanik iz stranke koja je do 2012. godine apsolutno dominirala ekonomskom politikom i slikom Republike Srbije. Tada je pola miliona ljudi ostalo bez posla, devizni kurs je otišao sa 80 na 120 dinara, a minimalna zarada je bila 15.700 dinara", rekao je Mali.

Jedan od poslanika opozicije je rekao, kako je citirao ministar finansija, "ušli ste u program fiskalne konsolidacije zbog vas samih".

"Ovi iz opozicije koji su do 2012. imali apsolutnu dominaciju,  oni nisu izazvali bankrot države, rekao sam da su u junu 2012. godine na računu budžeta imali samo 70 miliona evra, mi danas imamo šest milijardi evra", rekao je Mali.

Mali je prokomentarisao i deficit u periodu od 2008. do 2012. godine u ukupnom iznosu od 750 milijardi dinara, dodajući da je zbog takve neodgovorne politike moralo da se ide na teške reforme.

"Ali, nakon toga, od 2018. godine  ostvarujemo stope rasta takve da smo među pet najbrže rastućih ekonomija u Evropi.  Broj dva smo u Evropi za prvih šest meseci ove godine. Tako ćemo nastaviti i nadam se da ćemo nakon izglasavanja ovog rebalansa  imati priliku da pokažemo kako još jače i još brže možemo da modernizujemo i unapređujemo našu Srbiju", rekao je Mali.

11:00

Mali uporedio ekonomske uspehe ove i prethodne vlasti

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je tokom polemike sa Draganom Đilasom u skupštini da Đilas licemerno govori o rebalansu budžeta i istakao da predloženi zakon za pomoć porodicama sa decom predviđa jednokratnu pomoć od 500.000 dinara za prvo dete, dok je u vreme bivše vlasti u Beogradu to bilo 32.000 dinara.

"Zakon koji je danas, poštovani poslanici pred vama, kaže da će svako prvorođeno dete dobiti jednokretnu naknadu od 500.000 dinara od države Srbije, svako drugorođeno 600.000 dinara. U vreme uvaženog narodnog poslanika (Đilasa), jednokretna naknada za prvorođeno dete bila je 32.000 dinara. Pa zašto, majstore, to nisi uradio dok si bio 12 godina na apsolutnoj vlasti u našoj zemlji", poručio je Mali tokom skupštine rasprave.

Mali je naveo da su kada je Đilas bio gradonačelnik u Beogradu 11 meseci kasnile isplate porodiljama, trudnicama.

"Toliko o toj brizi prema majkama, trudnicama, porodiljama i tako dalje", naveo je.

Mali je rekao da je je bivša gradska vlast naplaćivala građanima vrtić za decu i više nego što je bilo propisano, zbog čega su roditelji podnosili tužbe i grad je morao da ipslati 45 miliona evra.

Za vreme ove vlasti, vrtići su danas u Beogradu besplatni, poručio je Mali.

Ministar je podsetio da je Dragan Đilas vodio ranije Nacionalni investicioni plan.

"Sećate li se bilo kakvih efekata tog plana?  Osim toga da su oni zaradili pare, uzeli novac. Da li se bilo ko sveće tog uzalud potrošenog novca građana Srbije?  Pri čemu imate izjavu Međunarodnog monetarna fonda koji je predložio hitno obustavljanje svih projekata iz tog plana, jer će oni poništiti sve pozitivne efekte reformi", rekao je Mali.

Kazao je da su zavreme bivše vlasti bile minimalne investicije u infrastrukturu.

"Jedva smo preživljavali, ali zato su se oni kao pojedinci bogatili.  I to je ta najveća i ogromna razlika u politici koju sprovodimo danas  i u politici koju ste imali priliku da vidite do 2012. godine.  Pustoš, zakatančene fabrike, zatvorene fabrike, ljude koji su ostali bez posla. Danas imate Srbiju koja je stabilna, koja je jaka, koja investira nikada više, koja ima rekordan broj zaposlenih, rekordno nisku stopu nezaposlenosti,  koja se potpuno promenjala kada su strane i direktne investicije u pitanju", naglasio je Mali.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

1 d

Svet

Šta se dešava s Nemačkom?

Nemačka ekonomija je pod sve većim pritiskom, a poslovno raspoloženje je ponovo u padu i najgore za poslednjih osam meseci, zaključeno je u danas objavljenom izveštaju Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

15:23

24.9.2024.

23 h

Podeli: