Srbija 2

24.09.2024.

21:03

Nova opasna prevara u Srbiji: Ne nasedajte

Već smo se svi navikli na oprez kada je reč o prevarama na internetu zbog njihove učestalosti, ali čini se da obazrivosti nikad nije dosta.

Izvor: Blic/Nada Matić

Nova opasna prevara u Srbiji: Ne nasedajte
Shutterstock/1st footage

Podeli:

U prilog tome ide i pojava nove opasne poruke koja je stigla mnogim građanima Srbije, a koju je, navodno, poslala Pošta Srbije.

"Sa žaljenjem vas obaveštavamo da ćemo zbog neuspele isporuke možda tražiti da popunite novu adresu za ponovnu isporuku", započinje sporna poruka. Zatim su u zagradi navedene instrukcije kako da se ulogujete na link i zavržite proces.

"Odgovorite na I, zatim izađite iz tekstualne poruke i otvorite je ponovo da biste aktivirani vezu ili kopirajte vezu i otvorite je u svom Safari pretraživaču. Ili odgovorite T i vratite paket trgovcu", piše u poruci.

Građani se upozoravaju da budu oprezni i da ne odgovaraju na sumnjive poruke.

Evo na šta bi trebalo obratiti pažnju kad stigne sumnjiva poruka

Tokom prethodnih meseci, toliko se građana žalilo da im je iz Pošte stigla lažna poruka o prijemu paketa da su nadležni odlučili da nađu način kako da stanu na put prevarantima. Pažljivo poslušajte savete i obratite pažnju na to šta sve može da bude sumnjivo i kod poruka koje vam navodno stižu sa proverenih adresa.

U poslednje vreme građani često dobijaju ovakvu poruku. Iz Pošte Srbije kažu od korisnika nikada neće na ovaj način tražiti dodatne podatke.

Na zvaničnom sajtu Pošte Srbije mogu se videti najčešći primeri takvih prevara, sa detaljnim uputstvima kako da ih prepoznate i zaštitite se.

Od korisnika se uglavnom traži da plati određene troškove. Kada kliknete na link u poruci otvara se internet stranica na kojoj se od korisnika traži da u odgovarajuća polja unese broj svoje bankovne kartice.

Pozivanje na hitnost, pravopisne greške, čest su znak da je reč o sms prevari, a stručnjaci upozoravaju da posebno treba obratiti pažnju na sadržaj linka u poruci.

Ako ste slučajno otvorili link, ili dodatak, o tome obavestite svoju banku, a zatim prijavite Tužilaštvu ili odeljenju MUP-a za visokotehnološki kriminal, kažu stručnjaci.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Region

Važi za sve građane: Ukida se ovaj porez

Ministar finansija i trezora u Savetu ministara BiH Srđan Amidžić izjavio je da je pokrenut proces da se u BiH usvoji zakon o ukidanju PDV-a na kupovinu prve nekretnine koji bi se odnosio na sve državljane BiH.

13:37

24.9.2024.

9 h

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Podeli: