Srbija 11

24.09.2024.

14:34

"Nemačka će otvoriti rudnik litijuma pre nego Srbija"

"U Nemačkoj iskopavanje litijuma nije velika tema, bune se samo neke lokalne organizacije, a prosečan Nemac ni ne zna kakvo je stanje sa litijumom u Nemačkoj", kaže Nemanja Rujevcić, novinar "Dojče velea".

Izvor: B92.net

"Nemačka će otvoriti rudnik litijuma pre nego Srbija"
Shutterstock/Surya S Nair

Podeli:

Na pitanje da li je to zato što nije odmaklo toliko kao kod nas on odgovara:

"Naprotiv. Nismo mi dalje odmakli od njih, ja bih se opkladio da će u Nemačkoj pre da se kopa litijum nego u Srbiji jer je njima tamo centar automobilske industrije i od toga im sve zavisi. Lokalno stanovništvo se plaši od zemljotresa prilikom vađenja litijuma iz geotermalnih voda pored Rajne a u Cinvaldu je klasična ruda uporediva sa Jadaritom i tu isto ima raznih aktivista koji se bune ali to nije uzelo maha da kažeš da je stanovništvo otišlo na barikade i nema nikoga u opoziciji ko zastupa stav da se ne kopa", kaže Rujević, a prenosi Detektor laži.

11 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

1 d

Svet

Evro razočarao

Evro je pao u odnosu na dolar nakon što su danas objavljeni razočaravajući podaci o razvoju privatnog sektora u evrozoni.

16:14

23.9.2024.

1 d

Podeli: