Srbija 7

24.09.2024.

10:50

Kopaće i Kanađani? Evo šta su otkrili u Srbiji

Electrum Discovery najavio nastavak istraživanja ogromnog ležišta zlata kod Bosilegrada i novog nalazišta kod Bora.

Izvor: eKapija

Kopaće i Kanađani? Evo šta su otkrili u Srbiji
Shutterstock/Phawat

Podeli:

Kanadski Electrum Discovery, nekadašnji Medgold Resources, najavio je finansiranje od 1,5 miliona kanadskih dolara koje će iskoristiti za nastavak istraživanja svog projekta bakra i zlata Timok Istok, uključujući program prvog bušenja i za potrebe obrtnog kapitala.

Electrum planira privatni plasman do 21.428.571 jedinica kompanije (zajednička akcija plus nalog za kupovinu običnih akcija), po ceni od 0,07 dolara po jedinici, da bi se prikupio ukupni bruto prihod od približno 1,5 miliona dolara, piše eKapija.

Electrum u Srbiji poseduje dva istražna projekta na ukupno 645 kilometara kvadratnih – pored Istočnog Timoka na 123 kvadratna kilometra, imaju i projekat Novo Tlamino na jugoistoku Srbije na čak 522 kvadratna kilometra površine.

Kompanija je nedavno objavila da je u regiji Istočni Timok, na oko pet kilometara od ležišta Veliki Krivelj, otkrila perspektivnu bakarno-zlatnu anomaliju.

Anomalija nazvana Bambino meri do 550 metara u dužinu i više od 100 metara u širinu, sa bakrom u tlu u rasponu od 500 – 8238 ppm (parts per million) bakra i uzorcima kamenih strugotina koji su pokazali od 2,85% i 0,32 % bakra, kao i do 203 ppb (parts per billion) zlata. Bambino je nedugo zatim proširen na 1,8 kilometara, a naknadna istraživanja pokazala su dve paralelne anomalije zlata, od 600 metara i kilometar u dužinu.

Elena Clarici, izvršni direktor kompanije, izjavila je da ovo proširenje daje na značaju Bambino nalazištu i potencira nedovoljno istražene pogranične oblasti Timočkog okruga.

Electrum se trenutno bavi detaljnim geološkim tumačenjem anomalije Bambino, a kompanija je takođe istakla i da je istovremeno pokrenula stratešku reviziju svog zlatnog projekta Novo Tlamino na granici Srbije sa Severnom Makedonijom i Bugarskom, u svetlu rasta cena zleta u svetu.

U okviru projekta Novo Tlamino, dodaje se, postoji istorijski izvor zlata, takozvani projekat zlata Tlamino. Procene su pokazale da na lokalitetu Barje kod Bosilegrada, u okviru licence Donje Tlamino, leži 7,1 milion tona rude sa 2,9 grama zlata po toni (što je oko 20 tona ekvivalentnog zlata), i čak 38 grama srebra.

Između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka jugoslovenska vlada je sistematski istraživala ovo područje tražeći olovo i cink, ali ne i zlato, što otvara značajnu priliku za Electrum, navodi kanadska kompanija.

Kompanija Electrum Discovery za projekat Novo Tlamino poseduje 7 licenci, odnosno istraživačkih prava.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

22 h

Podeli: