Srbija 5

24.09.2024.

12:10

Uživo U toku rasprava o rebalansu budžeta; Mali odgovorio na optužbe: Čista demagogija

Poslanici Skupštine Srbije danas nastavljaju raspravu o predloženom rebalansu budžeta za ovu godinu.

Izvor: Tanjug

U toku rasprava o rebalansu budžeta; Mali odgovorio na optužbe: Čista demagogija
A.K./ATAImages

Podeli:

Nastavak sednice zakazan je za 10.00 časova.

Ukupni prihodi predvođeni rebalansom iznose 2,173, 3 milijardi dinara, sto je za 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet, a projektovana stopa rasta za 2024. godinu iznosi 3,8 odsto BDP-a.

Između ostalog, povećavaju se sredstva za poljoprivredu, a budžet za taj sektor iznosiće 7,3 odsto budžeta, dok je za kapitalne investicije izdvojeno ukupno 706,2 milijardi dinara.

Izdvajanja za prosvetu veća su za 12 milijardi dinara, za zdravstvo 28,7 milijardi dinara, dok je budžet Ministarstva zaštite životne sredine veći za 3,1 milijardu dinara.

U Ministarstvu finansija kažu da je udeo kapitalnih rashoda u BDP 7,9 odsto.

Sednicu možete pratiti UŽIVO na našem blogu:

Uživo

09:43

Pratite sednicu uživo:

11:50

Mali odgovorio na optužbe: "Čista demagogija"

Ministar finansija Siniša Mali odgovorio je na tvrdnje Miroslava Aleksića rekavši da se "radi o čistoj demagogiji".

"Ja ću iskoristiti vaše i svoje vreme da vas upoznam sa rezultatima prethodne vlasti. Ono što je interesantno, na neki način je suština izlaganja koja ste imali priliku da čujete, je nemogućnost, neumeće, sabiranja, množenja ili deljenja nekoliko brojeva. I po tome je uvaženi narodni poslanik bio poznat po ocenama koje je imao u srednjoj školi", kazao je Mali.

"Ugovor o Beogradu na vodi je javan, stavljen na stranicu, web stranicu Vlade Republike Srbije, dan nakon što je potpisan, imate priliku da vidite i prava i obaveze i sve ostalo, samo nekako niko da pomene da od najružnijeg dela grada smo napravili najveće gradilište u ovom delu Evrope i potpuno promenili izgled našeg Beograda", istakao je.

"Kako govorite o Boru i Majdanpeku, a bili ste na vlasti do 2012. godine, i planirali ste tamo da gajite kikiriki i bambus? Pa nije vas sramota. Hteli ste da ostavite sve te ljude bez posla? Da vas podsetim da, kada je kompanija Ziđin u pitanju, nije to zemljište dato Kinezima. To je samo vaše neznanje. Republika Srbija ima strateško partnerstvo sa kompanijom Ziđin i mi smo suvlasnici 37 odsto tamo", kazao je.

Istakao je i koliko su rasle plate lekara.

"Uvek je dobro da potrošite malo više ali u projkte koje čine ekonomiju atraktivnijom. Nije ni čudo što imamo drugu po veličini stopu rasta BDP-a. Ima jedna stvar koja je veoma važna: ova sada stopa rasta je stabilna i dugoročna za razliku od stopa rasta koje su bile tokom 2000-ih. Ovo je održiv rast", rekao je Mali.

Takođe je naveo kako se tokom prethodnih godina kretalo povećanje plata i penzija.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

1 d

Svet

Gigant demantuje: Ma kakva fabrika?

Taivan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) nema nameru da ulaže u otvaranje novih fabrika u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, saopštila je ta kompanija za Baha Breaking Nevs, demantujući izveštaj Vol Strit žurnala (WSJ).

14:17

23.9.2024.

22 h

Podeli: