Srbija 2

23.09.2024.

21:31

"Srbija će 45 odsto energije dobijati iz obnovljivih izvora"

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će do 2030. godine Srbija 45 odsto energije dobijati iz obnovljivih izvora energije (OIE).

Izvor: Tanjug

"Srbija će 45 odsto energije dobijati iz obnovljivih izvora"
Shutterstock/Diyana Dimitrova

Podeli:

Ona je na otvaranju konferencije "OIE 2024" rekla da je usvojen nacionalni klimatski plan, sa vizijom razvoja da do kraja decenije imamo 45 odsto energije iz obnovljivih izvora energije.

"Planiramo da do 2030. godine imamo novih 3,5 GW iz vetroelektrana i sunca", rekla je Ðedović Handanović.

Dodala je da moraju da se stvaraju uslovi za solarne elektrane, kao i da će razvoj sektora OIE biti dodatno podstaknut saradnjom na međunarodnom nivou.

"Možemo da budemo ponosni na sve što smo uradili u prethodnih 12 meseci. Uspešno smo sproveli prve aukcije za tržišne premije koje su najveće održane u našem regionu a rezultat je više od 716 MW i više od milijardu evra ulaganja", rekla je ministarka.

Ona je rekla i da Srbija trenutno na mreži ima 753 MW elektrana, a da očekuje da do 2026. godine taj broj poraste na 1.500 MW, što je 33 puta više nego 2012. godine.

Ministarka je naglasila da će država jačati sektor obnovljivih izvora energije i bilateralnom saradnjom sa zemljama koje imaju razvijen ovaj sektor, kao i da je za ostvarenje strateških i državnih ciljeva u oblasti obnovljivih izvora energije neophodna i efikasna realizacija javnih investicija.

"U okviru EPS-a će iduće godine biti završena VE "Kostolac", a do 2028. planirano je da bude realizovan i projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijama. Reverzibilna hidroelektrana Bistrica treba da obezbedi dovoljne rezerve za balansiranje novih solarnih i vetroelektrana, što je važno da se ne bi dovela u pitanje sigurnost rada prenosnog sistema", rekla je ona.

Dodala je da je plan da se ove godine završi priprema tehničke dokumentacije, a da u narednoj počnu pripremni radovi. Prema njenim rečima, očekuje se da će sledeće godine stići i konačna odluka japanskih partnera o finansiranju ovog projekta. Osvrnula se i na izmene Zakona o energetici i istakla da su one važne zbog boljeg funkcionisanja zelene energije.

"Novi zakon će nam omogućiti spajanje sa tržištem električne energije Evropske unije", podvukla je Ðedović Handanović.

Miloš Colić iz Obnovljivih izvora energije rekao je da je to najvažniji posao koji civilizacija ima, te da je impresioniran stručnjacima u našoj državi.

"Ambijent ne smeju da kvare bilo kakve nedoslednosti. Nesigurnost odvraća svakog investitora. Rastemo, razvijamo se, vredni smo i učimo. 46 članova ovog društva, zbog svih odgovora koje smo dali i pitanja koje smo postavili, moramo zajedno", rekao je on.

Najavio je i novi OIE vodič i istakao da nije sve u brojevima već u nematerijalnim ulaganjima jer ona zahtevaju posvećenost. Na marginama konferencije ministarka Đedović Handanović se, kako je saopšteno iz resornog ministarstva, sastala sa Mohamedom Džamilom Al Ramahijem, izvršnim direktorom kompanije „Masdar“ koja je jedna od najvećih u sektoru obnovljivih izvora energije na globalnom nivou.

"Definisali smo kapitalne energetske projekte kroz strateška dokumenta koja je potvrdila Vlada Srbije, koji su nam neophodni za dostizanje ciljeva zelene tranzicije. Masdar je u Srbiji prisutan gotovo deceniju, investirali su oko 500 miliona evra u zelenu energiju, dugoročan su nam partner i razmatramo formalizaciju te saradnje i kroz bilateralni sporazum koji bi se odnosio na podršku u razvoju projekata obnovljivih izvora energije u našem javnom sektoru", navela je ona.

Prvog dana konferencije dodeljene su i plakete najzaslužnijima za razvoj sektora zelene energije.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

I Hrvati hitno povukli naš keks

Atlantic Grupa je Državnom inspektoratu izvestila da povlači s tržišta Jimmi cookies noisette od dve serije s rokom upotrebe do 11. maja sledeće godine zbog "mogućeg prisustva stranog tela u sadržaju".

10:58

23.9.2024.

13 h

Podeli: