Srbija 0

22.09.2024.

21:37

Odabrane lokacije za izgradnju solarnih elektrana širom Srbije

Vlada Srbije donela je odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene za strateški projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemom za skladištenje električne energije.

Izvor: eKapija/I.Ž.

Odabrane lokacije za izgradnju solarnih elektrana širom Srbije
B92.net

Podeli:

Ovaj ambiciozan projekat obuhvatiće delove teritorija gradova Zaječara i Leskovca, kao i opština Bujanovac, Lebane, Negotin i Odžaci.

Prostorni plan će obuhvatiti šest solarnih elektrana sa baterijskim sistemima, koji će, kako se navodi omogućiti značajan doprinos energetskoj nezavisnosti i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Rok za izradu Nacrta prostornog plana je osam meseci, a sredstva za izradu plana obezbeđuje Elektroprivreda Srbije. Nosilac izrade Prostornog plana je Agencija za prostorno planiranje i urbanizam Republike Srbije.

Podsetimo, ministar finansija Siniša Mali najavio je da projekat izgradnje samo-balansiranih solarnih elektrana kapaciteta 1 GW sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije počinje ove godine. On je istakao da je to najveća investicija u obnovljive izvore energije u Evropi ove godine.

"U ovaj projekat uključene su najbolje svetske kompanije i finansijske institucije, eksportno kreditne agencije poput US Eksim, MIGA, Švedske izvozno kreditne korporacije, i drugi", rekao je Mali u Ministarstvu finansija nakon održanog sastanka sa finansijerima projekta, kojem je prisustvovala i ambasadorka Švedske u Srbiji Anika Ben David.

Kako je rekao, očekuje se da će se realizacijom ovog projekta obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh. Izgradnja bi, kako se očekuje, trebalo da bude završena 2028. godine.

Podsetimo, grupa ponuđača koju čine kompanije Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC. biće strateški partner države na izgradnji solarnih elektrana velikog kapaciteta.

Reč je o ranije najavljenom projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

Buduće elektrane imaće ukupnu instalisanu snagu od 1 GW, a plan je da izgradnja solarnih elektrana bude završena do 1. juna 2028. godine.

Projekat će, kako je u pozivu navedeno, biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS-a po sistemu "ključ u ruke". To znači da će strateški partneri, osim izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema, biti u obavezi i da izgrade svu ostalu infrastrukturu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gasi se nakon 334 godine

Kompanija "Gasthaus Schlössle" pravi sopstveno pivo od 1690. godine, što je čini jednom od najstarijih pivara u Bavarskoj. Ali, s proizvodnjom će biti gotovo krajem decembra.

14:56

21.9.2024.

1 d

Podeli: