Srbija 0

23.09.2024.

8:39

Ko može biti AD, a ko D.O.O? Određeni uslovi

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o kriterijumima za izbor pravne forme društva kapitala u koju će se transformisati javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija.

Izvor: eKapija

Ko može biti AD, a ko D.O.O? Određeni uslovi
fizkes/Shutterstock

Podeli:

Prema ovoj uredbi, javna preduzeća mogu promeniti svoju pravnu formu u akcionarsko društvo (AD) ukoliko ispunjavaju dva od tri definisana kriterijuma: ako imaju više od 250 zaposlenih, poslovni prihod preko 40 miliona evra u prethodnoj godini, ili ako obavljaju tehnički i organizaciono složene delatnosti.

Ona preduzeća koja ne ispunjavaju ove kriterijume, moraće da se transformišu u društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO).

Javna preduzeća su u obavezi da u roku od 30 dana od stupanja Uredbe na snagu dostave inicijativu nadležnom ministarstvu sa predlogom pravne forme.

Podsetimo, Zakonom o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, čija je primena počela u ponedeljak, 16. septembra, predviđeno je da javna preduzeća čiji je osnivač Republika Srbija promene pravnu formu u jedan od dva oblika: akcionarsko društvo ili društvo s ograničenom odgovornošću

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gasi se nakon 334 godine

Kompanija "Gasthaus Schlössle" pravi sopstveno pivo od 1690. godine, što je čini jednom od najstarijih pivara u Bavarskoj. Ali, s proizvodnjom će biti gotovo krajem decembra.

14:56

21.9.2024.

1 d

Podeli: