Srbija 3

20.09.2024.

12:01

Vučić: Srbija je prva ili druga u Evropi po broju operativnih tenkova

Vojska Srbije održava prikaz sposobnosti "Zastava 2024" povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Manifestaciji je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92.net

Vučić: Srbija je prva ili druga u Evropi po broju operativnih tenkova
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bs

Podeli:

Obraćanje predsednika

"Izuzetno sam ponosan na puteve, pruge, povećanje plata i penzija. Ali ne postoji nijedna oblast na kojoj smo drastično napredovali kao Vojska Srbije u poslednjih 10 godina. Prosečna plata vojnika je bila 330 evra, a sada je gotovo pa 4 puta veća. Oružje i oruđe je za sve čestitke. Osam ili devet godina smo radili na raketama", kazao je.

Dodao je da Srbija ima prvih 1.000 dronova "komarac", navodeći da oni nanose ogromnu štetu u neprijateljskim vredovima, ističući da "imamo prvih 1.000 komada, a 500 smo ih ovde dovezli".

"Više od 50 odsto oruđa i oružja proizvodnja Republike Srbije i ove modularne puške sa kratkom i dugom cevi proizvodi Kragujevac", naveo je Vučić.

Srbija kupuje od Francuza najnoviju i najmoderniju verziju borbenih aviona Rafal 4.1, a u toku su razgovori o paketu naoružanja koje će imati.

"To je najnovija verzija 4.1, koja je pre mesec dana pripremljena za francusku vojsku. Dakle, najnovija i najmodernija verzija", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše pojedine medijske navode da Srbija nabavlja slabiju verziju Rafala.

"Imaju najsavremenije radarske sisteme i najbolju zaštitu. Mi smo kupovali sve najbolje. I kod nas je sve novo, modernizovano, obratite pažnju na naše helikoptere, svi su naoružani. To ne služi nama za predstavu i za slikanje, već za stvarno odvraćanje onih koji bi da izvrše agresiju na našu zemlju", naglasio je Vučić.

Kaže da srpskih aviona nije bilo.

"Srpskih 'orlova' nije bilo. Dvadeset jedinica smo videli, '99 su bili kao mrtvački sanduk. Sada vidite po prvi put HQ-11. Mnogo toga imamo, a još nabavljamo i tek treba da nam stigne", zaključio je Vučić.

Obilazak tenkova

"Po broju operativnih tenkova mi smo prvi ili drugi u Evropi. Za ono što znam, mogu da vam kažem 15 zemalja, mi smo sabirali, koje nemaju toliko tenkova. Proporcionalno broju stanovnika, veličini teritorije. Nećemo ni da dajemo, ni da prodajemo. Ne dam ja, a i da stigne do generala, on neće dati. Proporcionalno, imamo jednu od najsnažnijih armija", kazao je.

Predsednik je rekao ovakvu situaciju nismo mogli ni da sanjamao.

"Kada vidimo šta danas imamo, a to je sve u Srbiji napravljeno. Pedeset posto je Srbija mesto proizvodnje, a 50 posto je sve ostalo. Ovo nas čini najsnažnije opremljenih država", kaže Vučić.

"Mi godišnje možemo između 10 i 15 tenkova da proizvedemo iz tehničko-remontnog zavoda".

Vučić je pitao tenkiste koji su im tenkovi najbolji, i dobio odgovor da je T-72, a da će naši biti bolji kada budu modernizovani.

Obilazak tehnike

Tokom obilaska artiljerijskih sistema, Vučić je rekao da se "gvozdika" odlično pokazala u Ukrajini, a potom je govorio o višecevnim bacačima raketa.

Kazao je da je ono što najviše fali u Ukrajini.

"Zato su im HIMARS-i bili od velikog značaja. Mi ćemo osim naših sistema kupiti još nešto, a hoćemo i nešto specijalno, koje je jedino u tom smislu jače od HIMARS-a, a o tome ću vas uskoro obavestiti", rekao je on.

Vučić je skrenuo pažnju na ubojnost sistema "Kornet", ističući da za malu cenu može uništiti izuzetno skupe sisteme.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

1 d

Svet

Rusija gubi: 30% manje

Vrednost ruskog izvoza sirove nafte je od kraja juna pala za skoro 30 odsto zbog globalnog pada cena nafte, prenosi Blumberg pozivajući se na proračune svojih stručnjaka.

17:32

18.9.2024.

1 d

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

1 d

Podeli: