Srbija 6

17.09.2024.

8:00

Padaju cene stanova: Ovde su kirije jeftinije

Cene stanova u Srbiji skočile su poslednjih meseci skoro za pet odsto. Međutim, blagi pad prodaje stanova beleži Beograd, a tako je čini se, i sa kirijima, bar kada je reč o pojedinim prestoničkim opštinama.

Izvor: Blic/Ana Jelovac

Padaju cene stanova: Ovde su kirije jeftinije
Shutterstock, joyfull

Podeli:

RGZ indeks cena stanova u drugom tromesečju 2024. iznosi 164,56 što predstavlja rast cena stanova od 4,68 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je danas Republički geodetski zavod.

Cene stanova u starogradnji su, na nivou Srbije, porasle za 4,41 odsto, dok je novogradnja, odnosno kupovina od investitora imala veći međugodišnji rast koji je iznosio 5,15 odsto. U Beogradu se beleži blagi pad prodaje stanova od 0,57 odsto i vrednosti kupoprodaja za 5,61 odsto.

Kakva je situacija za zakupom stanova?

Prema podacima specijalizovanog sajta za nekretnine nekretnine.rs cene u julu i avgustu porasle su odnosu na prošlu godinu u najpopularnijim studentskim gradovima. Rast kirija prisutan je u skoro svakoj opštini, osim jedne.

"Ukoliko uporedimo cene u julu i avgustu mesecu u najpopularnijim studentskim gradovima - Beogradu, Novom Sadu i Nišu, možemo zaključiti da je u većini opština došlo do blagog porasta cene u avgustu. Što se tiče Beograda, jedini blagi pad cene za iznajmljivanje stanova u avgustu je zabeležen na Novom Beogradu. U julu mesecu prosečna cena bila je 15,3 evra za metar kvadratni, dok u avgustu ona iznosi 15 evra", objašnjava Jelena Dukić, urednica portala nekretnine.rs.

Osim Novog Beograda ostali delovi grada beleže rast kirija. Među njima je i centar grada. Kirije u centru su iznosile 15,7 evra po metru kvadratnom u julu, 16 evra u avgustu. Kada je reč o Mirijevu kirije su se kretale po ceni od 9,3 evra po kvadratu u julu mesecu, dok u avgustu je ta cena iznosila 9,5 evra po metru kvadratnom. Voždovac takođe beleži rast u julu: 12 evra, avgust 12,2 evra po metru kvadratnom, a ista situacija je i na Vračaru, u julu je cena bila 15,3 evra po kvadratu, a u avgustu 15,6 evra po kvadratu, dodaje ona.

Kirije u Novom Sadu

Kirije u Novom Sadu zabeležile su rast skoro u svakoj opštini. Slična situacija kao u Beogradu, samo jedno naselje zabeležilo je blagi pad kirija.

Kada govorimo o Novom Sadu, jedino Novo naselje ima blagi pad. Kirija u julu mesecu iznosila je 10.5 evra, dok je prosečna cena za rentiranje stana u pomenutom naselju u avgustu iznosila 9.7 evra po kvadratu. Centar grada, Podbara i Grbavica imaju blagi rast cena u prethodnom mesecu. Centar ima višu cenu za 0.5 evra po kvadratu, Podbara 0.6 evra, i Grbavica 0.2 evra.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

15 h

Svet

Audi zatvara fabriku: "Prodajemo"

Nemački proizvođač luksuznih automobila Audi najavio je prodaju svoje briselske fabrike i traži potencijalne investitore, rekao je šef proizvodnje Gerd Voker.

20:31

18.9.2024.

9 h

Podeli: