Srbija 0

16.09.2024.

14:53

Cena kupusa bi mogla da bude i 150 dinara

Konačno, kiša je nakvasila vojvođanska polja, a kišne kapi koliko su zakasnile ratarskim kulturama, toliko su dobrodošle proizvodnji kupusa, kojeg su futoški i begečki povrtari neprekidno zalivali.

Izvor: RTV/Aleksandra Bundalo

Cena kupusa bi mogla da bude i 150 dinara
Shutterstock/AePatt Journey

Podeli:

"Mislim da će ovo biti prekretnica. Kupus se patio, od kada je rasađivan do dan danas, zbog visokih temperatura i nedostatka vlage, mada smo mi vlagu nadoknađivali, ali visoke temperature su problem. Ovo će biti spas i nadamo se da će ono što je ostalo biljaka izbaciti lepu glavicu", kaže Miroljub Janković, Futog.

"Ovo je prva ozbiljna kiša koju je ovaj kupus ovogodišnji osetio tj. dobio. Znače mnogo padavine. Zakasnile su ratarskim usevima, ali će kupusu značiti i nama. One znače, kao proizvođačima, zbog uštede na navodnjavanju i na troškovima navodnjavanja", kaže Nikola Živanov iz Begeča, piše RTV.

Više zalivanja, veća potrošnja goriva, ulaganja u repromaterijal, značajno će poskupeti proizvodnju kupusa, kažu proizvođači i poručuju da neće biti jeftinih zelenih glavica.

"Ako kilogram kupusa u maloprodaji bude na nivou 150 dinara, nemojte se iznenaditi. To i nije neka zarada, već peglanje onoga što ste uložili", kaže Janković.

"Mi se nadamo isplativosti, da kada budemo ubirali krajnji proizvod sa njive, da će cena biti adekvatna i da nećemo samo pokriti naša ulaganja, već da će biti neke zarade i da će to biti prva kultura u ovoj sezoni da poljoprivrednik ima neke zarade", dodaje Živanov.

Proizvođači kažu i to da će berba kupusa početi deset dana kasnije, a sa parcela, gde je ispoštovana agrotehnika gajenja, na tržište će stizati kupus dobrog kvaliteta.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kinezi preuzeli nemačku kompaniju

Kineski dobavljač električnih komponenti Luxshare preuzeo je nemačkog proizvođača automobilskih delova Leoni. Za većinski udeo u nemačkoj kompaniji platio je 320 miliona evra.

14:57

18.9.2024.

10 h

Podeli: