Srbija 1

14.09.2024.

16:50

Francuzi pobedili: Izradiće studije o uvođenju nuklearne energije u Srbiji

Francuski EDS i Egis Industries su pobednici tendera za izradu studije o uvođenju nuklearne energije u Srbiji.

Izvor: eKapija

Francuzi pobedili: Izradiće studije o uvođenju nuklearne energije u Srbiji
Shutterstock/Valerie Quemener

Podeli:

Tender Ministarstva rudarstva i energetike za izradu "preliminarne tehničke studije radi razmatranja primene nuklearne energije u Srbiji u mirnodopske svrhe", koji je raspisan u junu, izazvao je jako puno interesovanja od velikih razvijenih kompanija i sa istoka i sa zapada, izjavila je prvog dana septembra ministarka Dubravka Đedović Handović, ističući pritom da je "francuska elektroprivreda (EDF) najveći nuklearni operater u svetu, sa jedinstvenim iskustvom duž celokupnog životnog ciklusa nuklearnih elektrana".

"Od EDF očekujemo da dobijemo podršku, pre svega u razmeni znanja i iskustva u cilju jačanja domaćih stručnih kadrova, i tehničku pomoću u uspostavljanju zakonodavnog okviru u oblasti nuklearne energije", objasnila je Đedović Handanović, piše eKapija.

Upravo francuskoj elektroprivredi (Elecricite de France), odnosno grupi ponuđača koju čini EDF iz Pariza, zajedno sa Egis Industries iz Montreala, dodeljen je ugovor za izradu studije o primeni nuklearne energije u Srbiji, a za taj posao dobiće 120.000 evra, bez PDV-a, podatak je koji stoji u Odluci o dodeli ugovora koju je u petak potpisala ministarka Đedović-Handanović.

Doduše, kako se navodi u odluci, protiv ove odluke se naručiocu i republičkoj komisiji može podneti zahtev za zaštitu prava u roku od 10 dana od dana objavljivanja na Portalu javnih nabavki.

Ministarstvo rudarstva i energetike je 19. juna objavilo javni poziv za izradu pomenute studije, a kako se može videti u najnovijoj odluci Ministarstva, na ovaj poziv stiglo je 9 ponuda.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: