Srbija 0

13.09.2024.

12:06

Delegacija Ministarstva s dr Begović na čelu obišla MARS Discovery District u Torontu

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, i delegacija Ministarstva posetili MRS Discovery District, jednu od vodećih neprofitnih organizacija u Torontu.

Izvor: B92.net

Delegacija Ministarstva s dr Begović na čelu obišla MARS Discovery District u Torontu
Zoran Petrović/NITRA

Podeli:

MaRS Discovery District je jedna od vodećih neprofitnih organizacija u Torontu, čija je misija podrška komercijalizaciji naučnih istraživanja i inovacija.

MaRS je pionir u povezivanju javnih istraživanja i privatnih preduzeća, sa ciljem kreiranja uspešnih globalnih biznisa u oblastima nauke, tehnologije i društvenih inovacija.

Zoran Petrović/NITRA

"Ovo je najveći inovacioni hab u Severnoj Americi, što i te kako govori o snazi jedne ovakve organizacije. Veličina ovog inovacionog haba je vrlo slična veličini našeg budućeg BIO4 kampusa, tako da nam je bilo vrlo korisno da vidimo šta sve jedna ovakva infrastruktura može da uradi za jednu zemlju. Ovo je takođe spoj univerziteta, startap ekosistema i velikih kompanija koje zajedno rade na inovacijama", istakla je ministarka, dodavši da u ovom distriktu imaju fantastične programe koji se odnose na međunarodne, inostrane startap kompanije koje dolaze u Kanadu i od ove kompanije dobijaju podršku za razvijanje svog biznisa.

Zoran Petrović/NITRA

"To je fantastičan model, koji i srpskim startapima može da pomogne ako se odluče da krenu na tržište Severne Amerike. Ovo može da im bude odskočna daska, koja će ih pripremiti za još mnogo oštrije i surovije tržište Sjedinjenih Američkih Država, ili će da odluče da ostanu delimično u Srbiji, delimično u Kanadi i da na taj način gradimo i veze između ova dva ekosistema", rekla je ministarka Begović.

Ministarka je istakla važnost povezivanja srpskog i kanadskog startap ekosistema, koji, kako kaže, imaju mnogo toga zajedničkog.

"Model koji se ovde primenjuje je izuzetno primenljiv i na našu ekonomiju, naš ekosistem i našu kulturu, što je jako bitno. Ako već učimo od drugih ekosistema, važno je da možemo da primenimo neka druga iskustva. Povezivanje sa MaRS distriktom može da pomogne u povezivanju naših startap kompanija. S obzirom na to da je ovde prisutan i Univerzitet u Torontu, to proširuje našu saradnju i u oblasti nauke. Ovde je sjajna nauka, zaista, ako pričamo o medicinskim i biomedicinskim naukama, posle Harvarda, Univerzitet u Torontu je jedan od najjačih mesta inovacije i kreacije, ali i fundamentalnih istraživanja iz ovih oblasti. Zato mislim da je jako bitno da se povežemo sa njima i kroz BIO4 kampus, jer kao jedan od stubova BIO4 kampusa vidimo i biomedicinu", kaže doktorka Begović.

Zoran Petrović/NITRA

Tokom posete, ministarka Begović upoznala se s rezultatima rada organizacije MaRS, koja je od osnivanja 2000. godine doprinela stvaranju preko 4.000 radnih mesta i prikupljanju više od 750 miliona dolara u kapitalnim investicijama za startap kompanije. Takođe, ona je razgovarala o mogućnostima saradnje i uspostavljanja saradnje između srpskih startapova i istraživača s ovom prestižnom organizacijom, koja radi u oblastima kao što su informacione i komunikacione tehnologije, inženjering i društvene inovacije.

Alison Nankivel, direktorka ove korporacije, istakla je da je s ministarkom Begović imala sjajan sastanak.

"Saglasne smo o načinu kako vidimo inovacije", rekla je ona dodavši da smatra da i budućnost partnerstva između Kanade i Srbije vide u građenju kompanija koje su globalne u ambicijama i koje mogu da podele kako prilike da se zajedno razvijaju tržišta, tako i da se istraže tržišta međusobno.

"Počinjemo da pronalazimo načine za partnerstvo", rekla je Alison Nankivel.

"Ono što radimo ovde pokazuje da inovatori i preduzetnici iz različitih država žele da sarađuju i uče jedni od drugih, jer je tehnologija po svojoj prirodi globalna. Verujem da će većina nauke koja se pretvara u kompanije biti stvorena partnerstvima, posebno u oblasti poput biotehnologije, koja je oblast bitna za Srbiju kao državu, ali i nas u okviru MaRS-a", zaključila je direktorka te organizacije.

Na sastanku je dogovorena institucionalna saradnja, što je još jedan korak u intenziviranju saradnje s Kanadom. Dogovoreno je i učešće stručnjaka iz BIO4 kampusa na konferenciji Impact Health u junu 2025. godine.

Ministarka je direktorku pozvala na samit GPAI u Beogradu.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: