Srbija 1

13.09.2024.

13:41

Šta znači smanjenje ključne kamate za one koji imaju kredit u dinarima

Narodna banka Srbije odlučila je da smanji referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na nivo od 5,75 odsto. Smanjena je i stopa na depozitne olakšice – na 4,5 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 7 procenata.

Izvor: Blic.rs/Vesna Bjelić

Šta znači smanjenje ključne kamate za one koji imaju kredit u dinarima
Shuttrstock/chainarong06

Podeli:

Ova odluka o ključnoj kamati uticaće na građane, privredu i državu, odnosno dužnike koji imaju kredit u dinarima.

Praksu smanjivanja kamatne stope po kojoj se obračunavaju rate dinarskih kredita, NBS je započela u junu, sledeći primer Evropske centralne banke, koja je snizila ključne kamate za kredite u evrima. ECB je to ponovila i danas.

Odluka je naročito važna na sve one koji imaju neki gotovinski kredit, jer referentna kamatna stopa utiče na visinu rate dinarskih kredita, a oni su u Srbiji najčešće gotovinski.

Odluke obe centralne banke bile su očekivane, prema analitičarima.

"Bilo je očekivano smanjenje imajući u vidu neke indikatore, signale koji se očitavaju na finansijskom tržištu. Ušli smo sada u jedan ciklus, popuštanja monetarne politike, smanjivanja kamatnih stopa, promena... Očekuje se da i američki FED krene ovom politikom, a mi svakako pratimo taj trend i ugledamo se na ono što radi Evropska centralna banka", rekao je za Blic Nikola Stakić, profesor Univerziteta Singidunum i gostujući profesor na više inostranih univerziteta i fakulteta.

Šta smanjenje kamate konkretno znači za građane?

Labavija monetarna politika, odnosno smanjenje ključne kamatne stope u ovom trenutku je povoljna vest za dužnike, jer rate mogu biti manje.

"Potencijalno, ova odluka znači i jeftinije kredite koji su indeksirani u dinarima, tj. u domaćoj valuti. I prema poslednjim statističkim podacima, građani u velikoj meri uzimaju upravo gotovinske kredite, tako da sigurno će se to reflektovati na gotovinske kredite koji su u domaćoj valuti, i na stambene kredite koji su u dinarima (iako je kod njih manji volumen). Uopšteno, svakako je dobra vest, ne samo za građane, nego i za privredni sektor, na kraju krajeva i za državu, jer država je takođe entitet koji se najviše zadužuje na finansijskom tržištu", objasnio je Stakić.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: