Srbija 0

12.09.2024.

15:22

Prva domaća fabrika koja proizvodi pelet iz solarne energije

Eko Step pellet iz Petrovca na Mlavi je prva srpska fabrika ekološkog peleta proizvodenog iz obnovljivih izvora energije.

Izvor: eKapija

Prva domaća fabrika koja proizvodi pelet iz solarne energije
Depositphotos/tchara

Podeli:

Ova fabrika jedinstven je primer kompanije u istočnoj Srbiji, koja kupljena iz stečaja pre sedam godina, danas postiže vrhunske poslovne rezultate poštujući visoke ekološke standarde proizvodnje, šireći mrežu svojih poslovnih partnera i potrošača u zemlji i svetu, saopštila je Privredna komora Srbije (PKS).

Zahvaljujući strogim standardima kojih se pridržava u proizvodnji, domaći pelet od 100 odsto bukovog drveta, ovenčan je žigom "Čuvarkuća", potvrdom izuzetnog kvaliteta i domaćeg porekla, koji dodeljuje PKS.

Na 9,5 hektara površine, uz pomoć energije dobijene od sunca, fabrika proizvodi sertifikovani pelet A2 klase na savremenoj automatskoj tehnološkoj liniji italijanskog proizvođača Construzioni Nazzareno.

"Ako se vratimo unazad tri godine, u jednoj godini smo investirali više od 1.200.000 evra u postavku solarne elektrane koja se nalazi na krovovima naših poslovnih objekata. To nam omogućava da proizvodimo potpuno ekološki pelet", kaže Svetlana Božinović, direktorka firme Eko Step pellet.

Solarna elektrana je kapaciteta 1MW za sopstvene potrebe sa mogućnošću povrata viškova u javnu distributivnu mrežu, čime je postala po zakonu "kupac – proizvođač" električne energije.

Izvoze pelet na tržišta Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: