Srbija 5

11.09.2024.

12:52

Mali gostima iz Izraela predstavio EXPO 2027: To je najveći događaj za nas

Ministar finansija Siniša Mali predstavio je danas na Okruglom stolu "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela" projekat EXPO 2027.

Izvor: B92.net

Mali gostima iz Izraela predstavio EXPO 2027: To je najveći događaj za nas
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Pozvao je izraelskog predsednika Isaka Hercoga koji boravi u poseti Srbiji da učestvuje u izložbi koja će se za tri godine održati u Beogradu.

"Radovi na objektima za EXPO teku po planiranoj dinamici a ključeve svim učesnicima bi trebalo da damo do decembra 2026. godine. EXPO 2027 je najveći događaj za nas i prilika da povećamo privredni rast", rekao je on.

Naveo je da će u okviru ovog kompleksa između ostalog biti sagrađen Nacionalni stadion, veliki stambeni kompleks, Akvatik centar i istakao da kao što i inače biva, jedna investicija gura ka novim investicijama pa će i ova lokacija biti povezana sa aerodromom i novom železničkom stanicom.

Govoreći o trenutnoj ekonomskoj situaciji u zemlji rekao je da je Srbija uprkos krizama iz prethodnih godina uspela da zadrži makroekonomsku stabilnost.

Kao posebno važna istakao je dva podatka koja se tiču stanja na tržištu rada, od kojih je prvi da je stopa nezaposlenosti u Srbiji rekordni niska i iznosi 8,2 odsto, dok je zaposlenost sa 58 odsto, najveća do sada.

"Srbija je i lider u regionu u privlačenju stranih direktnih investicija. One su lane iznosile 4,5 milijardi evra a u prvih osam meseci ove godine su povećane za 16 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period", rekao je on.

To, prema njegovim rečima, pokazuje da je Srbija trenutno primarna destinacija za investiranje i naglasio da se kreditni rejting zemlje stalno popravlja.

"Paralelno sa pripremama za EXPO spovodimo i Skok u budućnost Srbija 2027. Veoma važna stavka u okviru njega je životni standard građana a njega nameravamo popraviti povećanjem plata, penzija, minimalne zarade", rekao je Mali.

Ranije je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je danas u Palati Srbija razgovarao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom o tome da se što pre potpiše Sporazum o slobodnij trgovini.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

19 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

21 h

Podeli: