Srbija 8

11.09.2024.

12:48

Vučić saopštio: Na pomolu još jedan sporazum o slobodnoj trgovini

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je danas u Palati Srbija razgovarao sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom o tome da se što pre potpiše Sporazum o slobodnij trgovini.

Izvor: B92.net

Vučić saopštio: Na pomolu još jedan sporazum o slobodnoj trgovini
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Podeli:

"Sa Hercogom sam razgovarao o svim važnim pitnjima saradnje, od izuzetnog značaja dogovor o sporazumu o slobodnoj trgovini koji će biti na obostranu korist i očekujemo da se realizuje brže nego što je uobičajena procedura ", rekao je Vučić tokom obraćanja.

"Imamo ogroman prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih sistema kao i u poljoprivredi, povećanju plasmana naših poljoprivrednih proizvoda u Izrael, i privlačenju investitora u sektor nekretnina gde su oni veoma uspešni. Za nas je važan turizam, za 7 meseci imamo skok izraelskih turista za više od 20 odsto uprkos njihovoj teškoj situaciji", dodao je.

"Naši privrednici treba od Izraelaca da nauče kako su postali centar sveta za startape, tako da su jedna od najrazvijenijih inovacionih sustema na svetu. Očekujemo i dalje povećanje izraelskih turista. Moramo dobrim sadržajem da ih privlačimo, mora da bude posao, srećan sam što izraelske kompanije žele da nastave poslovanje su Srbiji. Za Sporazum o spoljnoj trgovini treba sve radnje da se ubrzaju da ga zaključimo u svega nekoliko meseci", rekao je Vučić tokom drugog dela Okruglog stola.

Kazao je da ove godine Srbija očekuje oko 4% stopu rasta.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Izraela organizuje okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela".    

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela.

Takođe, zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija biće potpisana između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

Jača spoljnotrgovinska razmena dve zemlje

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Izraela, prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) prošle godine iznosila 112,3 miliona evra, što predstavlja neznatno povećanje u odnosu na 2022. godinu, kada je iznosila 107,2 miliona.

Što se investicija tiče Izrael je jedan od značajnijih investitora u našoj zemlji, a najznačajnije investicije su u oblasti transporta i izgradnje nekretnina.

Naime, dve zemlje u poslednje tri godine uspele da dupliraju trgovinsku razmenu, a da je prošla godine bila rekordna sa 121, 3 miliona dolara dok se ove godine očekuje čak 170 miliona.

"Želeo bih da istaknem ono što Izrael čini posebno zanimljivim za sve pa i našu zemlju, a to su inovacije, jer je Izrael najjača startap nacija na svetu", rekao je direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić.

Naveo je da je budući da Srbija 2027. organizuje EXPO današnji događaj prilika da se izraelske kompanije blagovremenio animiraju za izložbu a posebno one koje su percipirane kao odlične u inovacijama u sportu.

Istakao je da je zbog posebnih okolnosti u Izraelu u poslednjih 11 meseci koje uzrokuju probleme u trgovini sa nekim zemljama da je to prilika za našu zemlju.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u PKS Mihailo Vesović je istakao da je u prethodnih pet godina Izrael postao naš četvrti najvažniji spoljnotrgovinski partner van Evrope i najvažniji na Bliskom Istoku.

Prema njegovim rečima, samo lane su dve zemlje imale rast razmene preko 50 odsto, ali ono što je još važnije jeste da ovu razmenu prati i suštinska promena odnosa u smislu prenošenja iskustava.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

19 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

20 h

Podeli: