Srbija 1

10.09.2024.

13:57

Mali se sastao sa novim predsednikom Fiskalnog saveta Blagojem Paunovićem

Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je danas s novim predsednikom Fiskalnog saveta Blagojem Paunovićem o aktuelnim ekonomskim temama značajnim za dalji rast i razvoj naše zemlje.

Izvor: B92.net

Mali se sastao sa novim predsednikom Fiskalnog saveta Blagojem Paunovićem
Ministarstvo finansija

Podeli:

Mali i Paunović su, na sastanku u Ministarstvu finansija, razgovarali o makroekonomskoj slici Srbije, stranim direktnim investicijama, pripremama za EKSPO 2027, kao i o saradnji naše zemlje sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Prvi potpredsednik Vlade je naveo da je Srbija u prvoj polovini ove godine ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,3 odsto, što je svrstava u najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

„Stopa nezaposlenosti je u drugom kvartalu ove godine bila na rekordno niskom nivou i iznosila je 8,2 odsto, dok je stopa zaposlenosti dostigla 51,4 odsto. To su istorijski rezultati za našu zemlju i jasan pokazatelj da su ekonomske mere koje sprovodimo efikasne i da daju konkretne rezultate,“ naglasio je Mali.

Ministar je istakao i da je zahvaljujući sprovedenim reformama i unapređenju infrastrukture, Srbija postala jedna od najatraktivnijih destinacija za ulaganje.

Siniša Mali je predstavio i tok radova na organizaciji Međunarodne specijalizovane izložbe EKSPO 2027, koja će se održati u Beogradu i koja predstavlja najveću razvojnu šansu, ne samo za Srbiju, već i za ceo region.

Istaknut je i značaj kontinuirane i uspešne saradnje sa MMF-om, kao i pozitivni rezultati koji su postignuti kroz sprovedene ekonomske reforme.

„Naš cilj je da Srbija ostane stabilna ekonomija sa održivim rastom, a saradnja sa MMF-om je izuzetno važna u tom procesu. Produženje sporazuma na narednih nekoliko godina biće odraz naše posvećenosti daljem unapređenju javnih finansija i strukturnim reformama“, naglasio je prvi potpredsednik Vlade.

Sagovornici su zaključili da je stabilnost javnih finansija prioritet, kao i da je neophodno nastaviti s reformama u oblastima energetike i javnih preduzeća.

Ministar Mali se zahvalio predstavnicima Fiskalnog saveta na konstruktivnom dijalogu, i izrazio uverenje da će imati dobru saradnju.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

13 h

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

15 h

Podeli: