Srbija 5

09.09.2024.

14:05

Poznato kad će biti gotov prvi banatski auto-put

Ministar Goran Vesić je obišao radove na izgradnji auto-puta Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, gde počinje i izgradnja prvog mosta, i rekao da će radovi na tom auto-putu biti završeni za šest godina, a vrednost projekta je 1,5 milijardi evra.

Izvor: Tanjug

Poznato kad će biti gotov prvi banatski auto-put
Shutterstock/Andrewshots

Podeli:

"Ovaj auto-put je deo širih projekata koje imamo za Banat. Ono što je važno, to je da će on biti izgrađen za šest godina, odnosno 72 meseca je rok za izgradnju, i biće izgrađen zajedničkim radom kako kineske kompanije 'Shandong High Speed', tako i srpske kompanije koje rade na ovom projektu", rekao je Vesić novinarima.

Prema njegovim rečima, vrednost ovog projekta je milijarda i 596 miliona evra.

"Zaključen je po principu ključ u ruke, a to znači nema dodatnih radova", rekao je Vesić i istakao da kineska kompanija koja radi auto-put spada u najbolje kompanije.

"Oni u ovom trenutku imaju još dva projekta, završiće do kraja septembra do Valjeva i počinju da rade južnu obilaznicu oko Valjeva, i ove godine će pustiti, bilo je planirano, 23 km Dunavskog koridora, ja mislim da će biti oko 35 km. Sledeće godine završiće Dunavski koridor do Golupca - Požarevac, Veliko gradište, Golubac, i to će biti završeno deset meseci pre ugovorenog roka", rekao je Vesić.

On je zahvalio ovoj kineskoj kompaniji, koja je, kaže, prva kompanija koja se odazvala na poziv Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, da finansira stručnu praksu za naše studente, kako bi oni sticali iskustvo, studenti građevinarstva, mašinstva, arhitekture.

Vesić je kazao i da sve što se gradi u Srbiji gradi se u skladu sa novim normativima EU, a to znači da su "pametni auto-putevi".

Vesić je rekao i da se radi na projektu pretvaranja postojećih auto-puteva u "pametne" auto-puteve, dodajući da to rade Telekom Srbija i Institut Mihajlo Pupin.

"U narednih nekoliko godina imaćemo sve auto-puteve koji će biti pametni", rekao je Vesić i podsetio da po evrposkoj direktivi do 2030. godine sva vozila proizvedena u EU moraju da budu kompatibilna sa softverom na auto-putevima, što znači da vozila sama čitaju znake, prilagođavaju brzinu i slično.

"Naši auto-putevi treba da budu spremni za to", poručio je Vesić.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: