Srbija 4

07.09.2024.

17:19

Vučić u Ljuboviji: Pokušaćemo da podignemo rudnu rentu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Ljuboviji razgovara sa onima koji su za i koji su protiv rudnika litijuma.

Izvor: B92.net

Vučić u Ljuboviji: Pokušaćemo da podignemo rudnu rentu
TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Podeli:

Razgovorima prisustvuju direktor Rio Tinta Jakob Stausholm, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kao i ministar finansija Siniša Mali i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović.

"Ja sam i prethodnih dana boravio u Podrinju, i video sam ogroman strah meštana. Govorim o običnim ljudima koji su iskreno zabrinuti zbog otvaranja rudnika, koji se plaše zagađenja voda, Jadra, Drine, Save i Dunava. Plaše se za deponiju, kakva će folija da bude, plaše se sumporne kiseline. Nije tu u pitanju samo politička potreba da se nešto negira, nego zaista postoji strah kod određenih ljudi. Ljudi su s pravom zabrinuti", kazao je predsednik na početku obraćanja.

Predsednik je kazao da je nekoliko stvari važnih.

"Govorili ste o visini rudne rente. Ja sam želeo da podignem rudnu rentu. Imate je za metalične, nemetalične. Nema ko iz Rusije mi nije skočio, kada sam pomenuo rudnu rentu. Pet posto je rudna renta i u Japanu i Kini, Indoneziji. Vi stvarno mislite da je lako uzimati pare nekome? Što nisu u Krupnju pravili putevi oni pre nas? Pokušaćemo da podignemo rudnu rentu, ali to neće biti lak i jednostavan proces", objasnio je Vučić.

"Mi ne znamo da kopamo litijum, a nećemo znati ni narednih 50-60 godina. Još mnogo godina nećemo znati da izvučemo litijum iz jadarita, moramo da dovedem nekoga sa strane zbog toga".

Kaže da je vazduh prelep u Brestovačkoj banji, a od površinskog kopa je manje od 5 kilometara, dok je Borsko jezero malo dalje.

"Sam rudnik, ako ga bude, je blizu Krupnja i Rađevine. Ali to je pitanje za nas, kako će da se razvija. Evo vam ga Bor, ima površinske kopove. Veća je prosečna plata u Boru nego bilo gde drugo", objasnio je.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: