Srbija 0

06.09.2024.

16:10

Kukuruz dominirao

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu tokom ove nedelje prometovano je 2.835 tona robe.

Izvor: Tanjug

Kukuruz dominirao
Infusorian/Shutterstock

Podeli:

To je 9,28 odsto manje nego prethodne sedmice a finansijska vrednost prometa iznosila je 85,99 miliona dinara, navodi se u nedeljnom izveštaju ove berze. Nakon dve nedelje u kojima je dominantno mesto u trgovanju imala pšenica, ove sedmice se najviše trgovalo kukuruzom, čije je učešće u ukupnom prometu iznosilo 67 odsto.

Što se cena tiče, cena pšenice je pala, a sojinog zrna porasla. Prometovano je 1.850 tona kukuruza, 1.650 tona više nego prethodne sedmice.

Kupci su se najviše interesovali za novi rod kukuruza.

Berzanski ugovori za kukuruz ovogodišnjeg roda zaključeni su u cenovnom rasponu od 18,00 do 18,50 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta. Na tržištu pšenice ponuda je mahom nadmašivala tražnju, koja je bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude.

Primetno je bilo interesovanje kupaca za pšenicu sa višim parametrima kvaliteta a berzanski ugovori zaključeni su u širokom cenovnom rasponu od 20,40 do 23,50 dinara po kilogramu bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta.

Na tržištu sojinog zrna berzanski ugovori za rod 2024. godine zaključeni su u cenovnom opsegu od 58,00 do 58,50 dinara po kilogramu bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Tržište stočnog ječma je tokom cele sedmice bilo pasivno uz slabu tražnju, pa nije ni bilo zaključenja berzanskih ugovora.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: