Srbija 0

05.09.2024.

13:12

Mali sa potpredsednicima Vlade Severne Makedonije o unapređenju ekonomskih odnosa

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa potpredsednikom Vlade Severne Makedonije i ministrom za odnose među zajednicama Ivanom Stoilkovićem i ministrom saobraćaja i veza Aleksandrom Nikoloskim.

Izvor: B92.net

Mali sa potpredsednicima Vlade Severne Makedonije o unapređenju ekonomskih odnosa
Ministarstvo finansija

Podeli:

Razgovarali su o unapređenju ekonomskih odnosa i saradnji dve zemlje.

Sagovornici su razgovarali o kapitalnim projektima koji su važni za saradnju u regionu, te se posebno osvrnuli na značaj izgradnje gasnog interkonektora, kao i na brzu prugu do Skoplja, ali i na sve ono što može da podigne kvalitet života građana i doprinese daljem rastu i razvoju regiona.

Ministar je goste upoznao i sa makroekonomskim pokazateljima navodeći da je ekonomija naše zemlje jaka i stabilna.

"U odnosu na Srbiju 2012. godine,  kada smo bili na ivici bankrota, danas smo najdominantnija ekonomija u regionu, a zahvaljujući Ekspu ćemo se još bolje pozicionirati. Nastavljamo da postižemo dobre makroekonomske rezultate, a u prvoj polovini godine smo bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi, dok smo u drugom kvartalu zabeležili rekordno visoku zaposlenost od 51,4 odsto. Srbija je danas na korak do investicionog rejtinga, koji očekujemo u narednim mesecima", naveo je prvi potpredsednik Vlade.

Mali, Stoilković i Nikoloski su se posebno osvrnuli na organizovanje specijalizovane izložbe EKSPO 2027, a ministar finansija je pozvao Severnu Makedoniju da uzme učešće. Svoje goste je pozvao da posete gradilište na kome će do 2027. godine nići kompleks u kome će se predstaviti više od 120 zemalja.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije je istakao da je Ekspo jedan od najvećih uspeha Srbije, te da predstavlja najveću razvojnu šansu u narednom periodu, ne samo za našu zemlju, već za čitav region.

"Ekspo smo definisali ispod jednog mnogo šireg programa koji se zove Skok u budućnost - Srbija 2027 u okviru  koga imamo 323  projekta kojim su obuhvaćeni projekti iz sektora turizma i kulture, saobraćajnice, bolnice, škole... Cilj nam je da  dodatno podignemo kvalitet  infrastrukture, ali i da se  predstavimo na najbolji način“, rekao je Siniša Mali.

Stoilković je izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje dve zemlje i ponovio da je Severna Makedonija zainteresovana za saradnju sa Srbijom u svim segmentima koji su važni za razvoj čitavog regiona.

On je posebno istakao značaj Ekspa 2027 i učešća privrede te zemlje u realizaciji, ali i predstavljanju Severne Makedonije na izložbi.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

19 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: