Srbija 23

03.09.2024.

15:00

Tri nove brane, akva-park, golf tereni... Evo šta sve čeka jednu našu planinu

Prostorni plan područja posebne namene specijalnog rezervata Rtanj sadrži tri nove akumuacije u selima na obroncima planine, od kojih će akumulaciono jezero Vrmdža omogućiti i gradnju akva-parka.

Izvor: eKapija

Tri nove brane, akva-park, golf tereni... Evo šta sve čeka jednu našu planinu
Shutterstock/Cirkovic Milos

Podeli:

Kako je navedeno u planu koji je trenutno na uvidu javnosti, buduće akumulaciono jezero Vrmdža biće pogodno za akva-turizam, jer neće imati primarnu ulogu vodosnabdevanja, već će se koristiti za navodnjavanje poljoprivrednih površina i ribolov.

Takođe, zahvaljujući vodnom potencijalu područja, u planskom području predviđa se i formiranje akumulacija Rujište 1 i Rujište 2.

Akumulacija Rujište 1 biće izgrađena na Sesalskoj (Mađarskoj) reci radi vodosnabdevanja, a Rujište 2 na reci Trsci i koristiće se za navodnjavanje, piše eKapija.

U dokumentu koji su obradili Juginus Beograd, Geografski fakultet Beograd, JP Urbanizam Kragujevac i CEP, na zahtev republičke Agencije za prostorne planiranje i urbanizam, poseban akcenat stavljen je na selo Vrmdža kao jedno od pozitivnih primera ekološkog sela u Srbiji.

Akumulacija Vrmdža na Vrmdžanskoj reci zauzimaće površinu od 36 hektara, Rujište 177 hektara i Rujište 251 hektar.

Istaknuto je da je izgradnja akumulacija komplementarna s postojećom ponudom banjskog karaktera ovog prostora, pa su zato i predviđeni novi turistički objekti poput sportsko-rekreativnog centra u Jošanici, akva-parka u Vrmdži i golf igrališta u Rtnju.

Kao područja turističke ponude u formiranju izdvaja se područje Nikolinac – Blendija (u kome će se formirati dva akumulaciona jezera). Nikolinac će se razvijati kao turističko naselje, a južno od Nikolinca formiraće se vikend-naselje. Uz postojeću ergelu konja kod Nikolinca, predviđen je i centar za konjičke sportove.

Iz postojećeg vodovodnog sistema Bovan prepumpavanjem će se voda dopremati do naselja: Jošanica, Vrmdža, Mužinac i Šarbanovac, a iz akumulacija Levovik i Rujište 1 prepumpavanjem će se voda dopremati do naselja Nikolinac.

Planirana je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u svim naseljima koja imaju više od 5.000 stanovnika.

U planu je i gradnja vizitorskog centra na površini od 3,8354 hektara u KO Mužinac, na parceli broj 238, u delu Specijalnog rezervata prirode Rtanj, koji je pod režimom zaštite III stepena.

Generalno, navodi se da će postojeća turistička ponuda biti tehničko-tehnološki i organizaciono unapređena i funkcionalno zaokružena, i da će se razvijati atraktivni i profitabilni programi postojeće i nove turističke ponude za privlačenje domaćeg i inostranog kapitala.

Toga, naravno, nema bez putne infrastrukture, pa plan predviđa i dve petlje na planiranoj brzoj saobraćajnici Paraćin–Zaječar–Negotin: petlja Lukovo i petlja Rtanj, kao i izgradnju opštinskog puta koji povezuje naselja Vrmdžu, Šarbanovac i Mužina, obilazni put oko jezera Vrmdža u opštini Sokobanja, put Ilino–Dobrujevac i onaj u naselju Mirovo (opština Boljevac).

Vodilo se računa i o zaštiti životne sredine, pa će se tako parking-površine raditi od raster elemenata s travom (plastični raster za parking travnjake, potpuno bezbedan za životnu sredinu).

Prostor u okviru planskog područja, ističe se, ostaje namenjen najvećim delom šumama, a površina šumskog zemljišta će se i povećati usled pošumljavanja, dok će se površina poljoprivrednog zemljišta neznatno smanjiti.

Prostornim planom predviđa se i izgradnja magistralnog i distributivnog gasovoda, kao i solarnih i vetroelektrana.

Od konkretnih planova, navedeno je i da će naselja Rtanj i Mužinac imati puno radno vreme sa svakodnevnim prisustvom lekara u ambulantama, da je u planu renoviranje postojećih sportskih terena i izgradnja po jednog terena za male sportove u Mirovu, Ilinu i Rujištu, otvaranje objekta pošte u naselju Rtanj (potencijalno i u naselju Mužinac), uređenje i opremanje postojećih domova kulture (prioritetno u Ilinu i Mužincu) i otvaranje doma kulture i apoteke u naselju Rtanj.

Podeli:

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

8 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: