Srbija 0

02.09.2024.

14:48

U Srbiji rast BDP-a u drugom kvartalu 4,0 odsto

U Srbiji je realni rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu ove godine iznosio 4,0 odsto, u odnosu na isti prošlogodišnji period, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Izvor: Tanjug

U Srbiji rast BDP-a u drugom kvartalu 4,0 odsto
Depositphotos, Jirsak

Podeli:

Desezonirana serija podataka pokazuje rast bruto domaćeg proizvoda u drugom kvartalu 2024. godine od 0,8 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane 7,1 odsto, sektoru građevinarstva 7,2 odsto i sektoru državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja, obrazovanja i zdravstvene i socijalne zaštite 4,4 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 4,1 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe bruto domaćeg proizvoda, u drugom kvartalu 2024. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, realni rast zabeležen je kod svih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava 4,8 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 4,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države 4,5 odsto, bruto investicije u osnovna sredstva 8,5 odsto, izvoz robe i usluga 4,4 odsto i uvoz robe i usluga 8,5 odsto.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

22 h

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

5 h

Podeli: