Srbija 9

31.08.2024.

15:33

Vučić: Šolc u finišu kampanje otvara radove na rudniku litijuma

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je to što je nemački kancelar Olaf Šolc posetio pokrajinu Saksoniju gde je u fokusu posete bio litijumski projekat Cinvald.

Izvor: B92.net

Vučić: Šolc u finišu kampanje otvara radove na rudniku litijuma
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podeli:

"Šolc je u finišu kapanje otišao da otvara radove na rudniku litijuma, i da kaže narodu da je to budućnost. On nije imao bilo kakve sukobe, bilo kakve probleme. On zna da je to jasan signal nemačkoj industriji da će da ide napred. Da će mercedes, folksvagen, moći da rade najbolji posao za Nemačku i njene građane", rekao je Vučić u obraćanju nakon bezbednosnog foruma u Pragu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas će uskoro imati razgovore sa kompanijom Rio Tinto i da se dobro pripreme za taj razgovor, jer kako je rekao, biće to dug razgovor.

Vučić: Hrvatski rafali su polovni

On je odgovarajući na pitanje novinara u Pragu, nakon panela “Pridruživanje Zapadnog Balkana EU” na Globalnom bezbednosnom forumu ”GLOBSEC 2024”, kako komentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc obišao radove na otvaranju rudnika litijuma u Nemačkoj u finišu izborne kampanje, rekao da je to razlika između nas i njih i da je Šolc pred narodom rekao da je to perspektiva za zemlju.

Vučić je naveo da mi umesto da budemo zahvalni što imamo litijum na našoj teritoriji, mi imamo ljude koji sa, kako je naveo predsednik, "što manje znanja, površnosti, ali više sujeverja" objašnjavaju kako će naša deca da imaju dve glave i to bez ijedne činjenice.

"Mi Srbi ćemo ponekad u inat svoje budućnosti i svoje dece da izabremo najgori put za nas, ne po prvi put u istoriji. Daću sve od sebe da to ne bude tako", dodao je predsednik. Ukoliko, kako je rekao, imamo sve garancije za zdravlje ljudi i za punu zaštitu životne sredine, bez toga neće da razgovara o kopanju litijuma.

"Uskoro me očekuju razgovori sa Rio Tintom, neka se pripreme dobro, pa ćemo polako. Dugo ćemo da razgovramo, mnogo je meseci pred nama. Imamo i mi neke sumnje, videćemo. Ono što je važno je da naša zemlja gura snažno napred", rekao je on.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

9 h

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

1 d

Podeli: