Srbija 24

31.08.2024.

13:32

Vučić: Hrvatski rafali su polovni

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reagovao je na tvrdnje da je Srbija preskupo platila francuske borbene avione tipa "rafal".

Izvor: B92.net

Vučić: Hrvatski rafali su polovni
Shutterstock/VanderWolf Images

Podeli:

Naime, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Praga gde je učestvovao na bezbednosnom forumu.

Predsednik Srbije je izjavio danas da je cena po kojoj je Srbija kupila "Rafale" od Francuske duplo veća od one po kojoj ih je kupila Hrvatska, jer su oni kupili polovne. Vučić je novinarima u Pragu, na pitanje da prokomentariše kritike opozicije i pisanje medija o ceni "rafala" koje su kupile Hrvatska i Srbija, rekao da su optužbe smešne.

Srbija dobija 12 novih "rafala": Sve o moćnom avionu – dokazan u borbi, delimično nevidljiv, ima...

"Koliko košta kada kupite najnoviji mercedes, a koliko košta kada kupite mercedes onaj 'D klase' iz '67 godine. E to vam je razlika u ceni, kada kupite nove avione i kada kupite polovne avione. Šta ja njima da objašnjavam oko cene, to je smešno, bezveze i neuporedivo", rekao je on.

Ko sve kupuje rafale?

"Kad su oni kupovali 12 rafala, to je bila lepa vest za region, a sad kad ih je Srbija kupila sad je to nekakva tragedija, a u tome učestvuju i naši mediji", upozorio je Vučić.

O litijumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas će uskoro imati razgovore sa kompanijom Rio Tinto i da se dobro pripreme za taj razgovor, jer kako je rekao, biće to dug razgovor.

On je odgovarajući na pitanje novinara u Pragu, nakon panela “Pridruživanje Zapadnog Balkana EU” na Globalnom bezbednosnom forumu ”GLOBSEC 2024”, kako komentariše to što je nemački kancelar Olaf Šolc obišao radove na otvaranju rudnika litijuma u Nemačkoj u finišu izborne kampanje, rekao da je to razlika između nas i njih i da je Šolc pred narodom rekao da je to perspektiva za zemlju.

"On je u finišu kapanje otišao da otvara radove na rudniku litijuma, i da kaže narodu da je to budućnost. On nije imao bilo kakve sukobe, bilo kakve probleme. On zna da je to jasan signal nemačkoj industriji da će da ide napred. Da će mercedes, folksvagen, moći da rade najbolji posao za Nemačku i njene građane", rekao je Vučić.

Vučić je naveo da mi umesto da budemo zahvalni što imamo litijum na našoj teritoriji, mi imamo ljude koji sa, kako je naveo predsednik, "što manje znanja, površnosti, ali više sujeverja" objašnjavaju kako će naša deca da imaju dve glave i to bez ijedne činjenice.

"Mi Srbi ćemo ponekad u inat svoje budućnosti i svoje dece da izabremo najgori put za nas, ne po prvi put u istoriji. Daću sve od sebe da to ne bude tako", dodao je predsednik. Ukoliko, kako je rekao, imamo sve garancije za zdravlje ljudi i za punu zaštitu životne sredine, bez toga neće da razgovara o kopanju litijuma.

"Uskoro me očekuju razgovori sa Rio Tintom, neka se pripreme dobro, pa ćemo polako. Dugo ćemo da razgovramo, mnogo je meseci pred nama. Imamo i mi neke sumnje, videćemo. Ono što je važno je da naša zemlja gura snažno napred", rekao je on.

Industrija očuvala rast

Istakao je da nismo ove godine imali sreće sa poljoprivredom zbog suše i to je jedan od razloga zašto nećemo da imamo toliko visok rast.

"Ali naša industrija nosi rast, naše tehnologije, IKT sektora. Industrijska proizvodnja nam izuzetno dobro raste. Imaćemo značajan rast", rekao je on.

Predsednik se osvnuo na problem energetike i da je o tome reči bilo i u Pragu.

"Za osam ili devet godina ukoliko budemo uključili sve punjače, stiže veštačka inteligencija, nemamo struje. Industrija traži sve više. Veštačka inteligencija crpi struju. Nama je 70 odsto iz uglja danas", rekao je on.

Međutim, rekao je da niko neće da kopa ugalj i da ni on više nije jeftin, a da je pitanje gde i može da se kopa.

"Moramo da imamo nuklearnu energiju, moramo da imamo male nuklearne modulare da bi proizvodili struju", rekao je predsednik Srbije.

Podeli:

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Egipat glavni na listi Rusije

Trgovinski promet između Rusije i Egipta porastao je za 16 odsto u 2023. godini, saopštilo je danas rusko Ministarstva industrije i trgovine.

21:52

16.9.2024.

1 d

Svet

Zabrana: "Nema stanova na dan"

Zabrana izdavanja novih dozvola za kratkoročni zakup u tri okruga u strogom centru Atine ostaće na snazi najmanje godinu dana, saopštila je danas grčka vlada, istovremeno podižući porez na iznajmljivanje takvog smeštaja za odmor.

20:15

16.9.2024.

1 d

Podeli: