Srbija 47

31.08.2024.

17:21

Poznato kada nam stižu "rafali"

Ugovor o kupovini 12 borbenih aviona vredan 2,7 milijari evra bacio je u senku sve sporazume koji su potpisani prvog dana posete predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Izvor: Bloomberg Adria

Poznato kada nam stižu "rafali"
EPA/STEPHANE DE SAKUTIN / POOL

Podeli:

Prvi avioni "rafal" biće isporučeni Srbiji 2028. godine, a preostali deo u manje od dve godine nakon toga, rekao je izvršni direktor kompanije Dassault Aviation Eric Trappier za Blumberg u Beogradu.

Prema pisanju Blumberga, na ovaj način Srbija jača veze sa ključnim članicama Evropske unije i okreće svoje vojne narudžbine od tradicionalnog partnera Rusije.

Nabavka najsavremenijih vojnih aviona nije kupovina jeftine igračke. Ugovorena suma je nešto manje od pet odsto BDP-a Srbije. Potpisani ugovor će, najverovatnije, finansijski gledano, biti najskuplji pojedinačni ugovor za nabavku nekog oružanog sistema i njegovih pratećih elemenata u istoriji Vojske Srbije. Ipak predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je po potpisivanju ugovora da to neće ugroziti javni dug države.

Prva rata će iznositi 421 miliona evra i u 2024. i 2025. Srbija će uplatiti po 15% iz budžeta, rekao je Vučić.

Podeli:

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Svet

Micotakis opomenuo EU: O ovome niko ne govori...

Evropska unija je značajno povećala izvoz električne energije u Ukrajinu nakon ruskih udara na energetski sistem te zemlje, ali ova mera je, prema tvrdnji grčkog premijera Kirjakosa Micotakisa, dovela do rasta cena struje u jugoistočnoj Evropi.

15:36

14.9.2024.

6 h

Podeli: