Srbija 13

30.08.2024.

21:09

Šta je sve Makronova poseta donela Srbiji?

Predsednik Francuske Emanuel Makron završio je dvodnevnu posetu Srbiji. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tim povodom rekao da su tokom ova dva dana dogovorene i konkretizovane važne stvari.

Izvor: B92.net

Šta je sve Makronova poseta donela Srbiji?
Milos Tesic/ATAImages

Podeli:

Predsednici Francuske i Srbije Emanuel Makron i Aleksandar Vučić poručili su da veruju u srpsko-francusko prijateljstvo i da žele da ispišu nove stranice u odnosima dve zemlje, što potvrđuje i razmena bilateralnih dokumenata o saradnji, među kojima je i ugovor o nabavci novih borbenih aviona "Rafal" u vrednosti od 2,7 milijardi evra.

Ugovor o "rafalima"

Najviše pažnje javnosti privuklo je potpisivanje ugovora o nabavci 12 novih borbenih aviona "rafal". Vučić je potvrdio da je vrednost ugovora 2,7 milijardi evra.

"Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno i želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi uplatiti, unapred kažem, po 15 odsto iz budžeta. Dakle našeg novca, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP Srbije, potpuno kontrolišemo deficite, ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije. To dovoljno govori u koliko dobrom stanju se nalazimo", rekao je Vučić.

Dakle, prva rata će iznositi 421 milion evra i u 2024. i 2025. Srbija će uplatiti po 15 odsto iz budžeta.

Srbija i Francuska razmenile 12 sporazuma

Tokom Makronove dvodnevne posete, Srbija i Francuska su razmenile 12 sporazuma i raznim oblastima.

Razmenjeni su međudržavni sporazumi o saradnji u oblasti prioritetnih projekata kao što su beogradski metro, automatizacija upravljanja elektrodistributivnom mrežom, zatim jačanje infrastrukture veštačke inteligencije, doprinos razvoju infrastrukture i upravljanju otpadnim vodama u Velikom selu, modernizacija elektroenergetskog sistema kroz razvoj novih obnovljivih izvora energije.

Milos Tesic/ATAImages

"Nastavljamo da jačamo prijateljske odnose dve zemlje i da sarađujemo na strateškim projektima", napisao je tim povodom ministar finansija Siniša Mali na svom Instagram profilu.

Makron: Srbija ima važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju

"Ako smo mi ovde da razgovaramo zajedno o veštačkoj inteligenciji, to je zato što Srbija ima tu važnu ulogu u Svetskom partnerstvu za veštačku inteligenciju i predsedava grupom koju smo postavili u okviru OECD-a. I ta grupa bi trebalo da koordiniše razgovore o ovoj temi", rekao je Makron na forumu o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u Evropi", u kompaniji "InGrid-Schneider Electric LLC" u Novom Sadu.

TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Makron je naglasio da su na forum u okviru francuske delegacije došla poznata preduzeća i starapovi koji rade na razvoju veštačke inteligencije i digitalne ekonomije.

"Kao i preduzeće Suez koje je izvršilo revoluciju u načinu svog rada koristeći digitalne inovacije. Potpisali smo juče sporazum da bude nosilac jednog ambicioznog projekta. Imamo puno projekata koji su deo naše saradnje, kao i bilateralne stipendije. U aprilu sledeće godine imaćemo četvrti francusko-srpski forum inovacija", naveo je Makron.

Vučić i Makron otkrili ploču na BG aerodromu povodom završetka radova

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Predsednik Aleksandar Vučić je zajedno sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, na kraju njegove dvodnevne posete Srbiji, otkrio ploču povodom završetka radova na modernizaciji Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu.

Vučić je na aerodromu, kojim upravlja francuska kompanija Vansi erports, istakao da je aerodrom imao u prvih šest meseci ove godine rast broja putnika od 13 odsto i izrazio očekivanje da će već ove godine broj putnika premašiti devet miliona.

"Naš je zadatak bio da do 2027. to bude ukupno 10 miliona, verujemo da će to biti mnogo ranije. Sve to ne bismo mogli da imamo da Vansi nije na izuzetan, odgovoran i ozbiljan način uradio svoj posao", rekao je Vučić.

Podeli:

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: