Srbija 7

30.08.2024.

12:29

Vučić: Srbija će razvijati veštačku inteligenciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i francuski predsednik Emanuel Makron obratili su se javnosti na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji "InGrid- Schneider Electric LLC".

Izvor: B92.net

Vučić: Srbija će razvijati veštačku inteligenciju
Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Podeli:

"Ovo što je veoma važno jeste da je pravo svakog čoveka da ima pristup elektičnoj energiji", rekao je Vučić.

"Sve je zasnovano na inovacijama, nauci, na veštačkoj inteligenciji. Imamo veliki broj talentovanih ljudi i u taj talenat treba da ulažemo još. Mi još nismo uradili 5G mrežu, a verujem da ćemo u narednim danima to da uradimo. Verujem da ćemo i u Novosadski univerzitet moći da uložimo više novca, pre svega u pojedine fakultete", kazao je predsednik Vučić.

Predsednik Makron rekao je da će Francuska sledećeg februara organizovati samit o ovoj temi.

"Sve što smo juče potpisali omogućava da naše veze budu bolje struktuirane. Mi Evropljani to gledamo malo sa distance, Kinezi i Amerikanci mnogo više investiraju. Kineski model veštačke inteligencije, njime vlada vlada Kine. Ja mislim da je Evropa mesto gde smo izmislili renesansu, da smo stavili čoveka u centar. Mi prvo treba da ne kaskamo više, kako bismo dostigli nivo Kine i Sad. Onda treba da definišemo pravila. Prvo je nauka, kada govorimo o AI, važno je da sve bude zasnovano na nauci, a ne na ličnim interesima. Drugo, potrebni su nam zajednički međunarodni standardi, ako želimo da veštačka inteligencija bude u službi svih nas, potrebno je da imamo standarde, norme. Treće, potrebno je da imamo zajednička rešenja, ona koja su u potpunosti evropsla. Četvrto je suverenitet",  rekao je Makron.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: