Srbija 14

29.08.2024.

20:42

Potpisano: Stiže nam 12 novih "rafala" za 2,7 milijardi

U prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Francuske Emanuela Makrona potpisan je niz bilateralnih dokumenata, između ostalih i sporazum o kupovini "rafala".

Izvor: B92.net

Potpisano: Stiže nam 12 novih "rafala" za 2,7 milijardi
Epa/WALLACE WOON

Podeli:

"Za nas je velika vest kupovina rafala. Ugovor je potpisan sa kompletnim logističkim paketom. Vrednost je 2,7 milijardi evra. 12 potpuno novih aviona biće u vlasništvu Srbije. To je za nas ogromna vest. To će doprimeni značajnom povećanju operativnih sposobnosti naše armije. Hvala predsedniku Makronu što je doneo takvu odluku i što nam je omogućio da kupimo nove 'rafale'", rekao je Vučić u obraćanju u Palati Srbije nakon potpisivanja sporazuma sa Francuskom.

Dodao je da je srećan što postajemo deo "Rafal kluba". Ocenio je da pregovori nisu bili laki i naveo da je srećan što je ugovor večeras potpisan, kao i da veruje u dobru saradnju vojski Srbije i Francuske u budućnosti.

"Ovo je nešto što je na komercijalnom nivou dobro urađeno i želim da vam kažem da ćemo u 2024. i 2025. mi uplatiti, unapred kažem, po 15 odsto iz budžeta. Dakle našeg novca, po 421 milion evra. Pri tome nećemo povećati udeo javnog duga u BDP Srbije, potpuno kontrolišemo deficite, ni na koji način nećemo ugroziti javne finansije Srbije. To dovoljno govori u koliko dobrom stanju se nalazimo", zaključio je.

Istakao je da prvi put u istoriji imamo zapadne borbene lovce koji će čuvati nebo Srbije.

Vučić je ranije izjavio da bi kupovina 12 Rafala bila najveće izdvajanje srpskog vojnog budžeta "koje bi iznelo i do tri milijarde evra".

Francuski portal Frans24 preneo je Vučićevu izjavu za Afp da je kupovina aviona Rafal ogroman ugovor za Srbiju, a da nije mala čak ni za Francusku.

Mediji citiraju i izjavu predsednika Vučića koji je rekao da se na ugovoru o prodaji aviona radi već nekoliko dana.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: