Srbija 12

27.08.2024.

22:55

Srbija dobija moćno oružje? Evo šta znamo o "Rafalima" VIDEO

U iščekivanju posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, u Srbiji je jedna od glavnih tema - kupovina francuskoh aviona tipa "Rafal".

Izvor: B92.net/TV Prva

Srbija dobija moćno oružje? Evo šta znamo o "Rafalima" VIDEO
Profimedia

Podeli:

Najsavremeniji, višenamenski avioni, četvrte i pete generacije, takozvani "rafali", mogli bi da postnanu deo Vojske Srbije. U toku su pregovori sa Francuskom, od koje bismo i nabavili ove višenamenske letelice.

Ukoliko Srbija nabavi avione "Rafal", naše vazduhoplovstvo biće najmoćnije u odnosu na mnoge zemlje u regionu, smatraju analitičari.

"Svim oružanim snagama treba ta vrsta oružja. Oni jesu skupi jer je u pitanju najskuplji tehnološki proizvod i zbog toga je tako velika cena", objašnjava Urednik vazduhoplovnog portala "Tango Six" Petar Vojinović.

Vojni analitičari smatraju da u svetu ne bi trebalo da postoji vojna sila koja nema nadzvučne, višenamenske borbene avione.

"Sve ovo što slušamo, dronovi, veštačka inteligencija, sve su to gluposti u odnosu na nadzvučne, višenamenske borbene avione koji su najbrže, najpraktičnije, najubojitije oružje koje postoji", dodaje Vojinović.

Vojni analitičari ovakav tip aviona vide kao najsavremeniji. Njegova namena nije samo da juri druge avione po nebu, već i da deluje na zemlji.

Razlozi zašto se "rafali" sada poručuju jeste predviđanje da će za desetak godina naši migovi izaći iz upotrebe. Oni su, inače, podsećaju analitičari, u potpunosti modernizovani.

Opširnije o ovoj temi pogledajte u video-prilogu Prve TV:

Izvor: Prva

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

1 d

Podeli: