Srbija 1

27.08.2024.

10:40

Zabrana: Srbija spušta rampu

Ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović doneo je naredbu o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti kuga malih preživara – Peste des petits ruminants (PPR) u Republiku Srbiju.

Izvor: Biznis.rs

Zabrana: Srbija spušta rampu
EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Podeli:

Radi se o bolesti poznatoj i kao "kozja kuga", koja je početkom jula potvrđena u Grčkoj i zbog koje je do sada eutanazirano više hiljada ovaca i koza.

"Radi sprečavanja unošenja, pojave, širenja i suzbijanja zarazne bolesti Kuga malih preživara (PPR) na teritoriji Republike Srbije, zabranjuje se uvoz i provoz pošiljaka, i to živih domaćih i divljih ovaca i koza, njihovog mesa i proizvoda od mesa, kao i mleka i proizvoda od mleka i ostalih proizvoda", stoji između ostalog u Naredbi ministra koja je stupila na snagu danom objavljivanja odnosno 23. avgusta.

Zabrana uvoza i provoza se odnosi i na materijal za priplod.

Naredba se primenjuje se na pošiljke poreklom iz zemalja u kojima postoji sumnja, odnosno potvrda zarazne bolesti PPR kod domaćih i divljih ovaca i koza.

"Zabrana uvoza i provoza drugih vrsta domaćih i divljih papkara, kao i proizvoda poreklom od njih vrši se ako se utvrdi da bolest predstavlja neposrednu opasnost po Republiku Srbiju i to na osnovu broja slučajeva/žarišta bolesti u nekoj od susednih država odnosno raširenost i trajanje PPR u delovima neke od susednih država imajući u vidu osetljivost prema uzročniku bolesti PPR koji mogu biti pokazatelji da li ima cirkulacije virusa u okruženju odakle potiču", stoji u Naredbi ministra poljoprivrede, prenosi Biznis.rs.

U slučaju, kako je istaknuto, da se žarište zarazne bolesti PPR nalazi u neposrednoj blizini sa državnom granicom Republike Srbije, primeniće se mere u cilju sprečavanja unošenja, pojave i širenja bolesti, u skladu sa posebnim propisom kojim se uređuje postupanje u kriznim situacijama.

"U slučaju sumnje na zaraznu bolest PPR na teritoriji Republike Srbije sprovode se mere u skladu sa Zakonom o veterinarstvu i standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije za zaštitu zdravlja životinja – World Organization for Animal Helth (WOAH)“, zaključuje se u Naredbi.

Te mere podrazumevaju određivanje zaraženog područja, u krugu poluprečnika od najmanje tri km oko žarišta kao i ugroženog područja, u krugu poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta.

"U skladu sa epizootiološkom situacijom može se odrediti područje (zona) ograničenja na kome se sprovode restriktivne mere“, zaključuje se u Naredbi.

Podsećamo da je početkom avgusta Udruženje grčkih stočara poručilo da proizvodnja feta sira neće biti ugrožena izbijanjem bolesti PPR među kozama i ovcama, zbog koje je od početka jula u toj zemlji odstreljeno na hiljade životinja.

Propisi EU kažu da ako se otkrije slučaj PPR u bilo kom stadu, ono mora biti uništeno a pogođena područja, uključujući imanja, moraju se dezinfikovati, objavio je tada britanski The Guardian.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija gubi: Nikad niže za poslednje tri godine

Ruski izvoz nafte i naftnih derivata je u avgustu pao za 290.000 barela dnevno (bpd) na sedam miliona bpd i nalazi se na najnižem nivou od marta 2021. godine, objavila je danas Međunarodna agencija za energiju (IEA).

22:03

12.9.2024.

22 h

Podeli: