Srbija 19

22.08.2024.

13:40

Vlada predložila povećanje minimalca veće od 10 odsto

Predstavnici Vlade Srbije ponudili su na današnjoj, trećoj po redu, rundi pregovora o minimalnij ceni rada za sledeću godinu da povećanje bude veće od 10 odsto.

Izvor: Tanjug

Vlada predložila povećanje minimalca veće od 10 odsto
Shutterstock/Maja Marjanovic

Podeli:

Ovo je saopštio sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović i dodao da je to dobro, budući da je na prethodnom sastanku predloženo da povećanje iznosi između osam i 10 procenata.

"Nije rečeno koliko je to povećanje veće od 10 odsto. Očekujemo da sutra na sednici kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta izađu sa konkretnim procentom povećanja", rekao je on za Tanjug.

Dodao je da su ostali partneri, tj. sindikati i poslodavci danas ostali pri svojim ranijim predlozima.

"Čekamo da čujemo predlog iz Vlade Srbije i da na osnovu toga možda korigujemo svoje zahteve", rekao je on i naveo da do tada ne žele da se izjašnjavaju o eventualnim korekcijama.

Stevanović: Vlada Srbije predložila da rast minimalne zarade bude veći od 10 odsto

Vlada Srbije predložila je danas da rast minimalne zarade u narednoj godini bude veći od 10 odsto, izjavio je za Tanjug državni sekretar Ministarstva finansija Saša Stevanović i naveo da bi se time postigao trogodišnji kontinuitet dvocifrenog rasta minimalca, nakon što je 2023. minimalna cena rada povećana za rekordnih 17,8 odsto, a prethodne za 14,3 odsto.

Ocenio je da razgovori o minimalnoj zaradi u Srbiji za 2025. godinu protiču u tonu konstruktivnog dijaloga, gde su sve strane okupljene oko ideje kako doći do iznosa koji će omogućiti dalji rast minimalne zarade uz održavanje makroekonomske stabilnosti.

"Očekujem da se sa kvalitetnim dijalogom nastavi već sutra, kada će se održati sednica kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta, ali je važno da smo posle godina i godina burnih pregovora, konačno svi za stolom saglasni da smo okupljeni oko iste ideje, odnosno boljitka", rekao je on.

Dodao je da je važno da se nastavi sa ostvarivanjem dobrih rezultata, da se podiže životni standard svih građana, sa akcentom na one sa najnižim primanjima.

"Ekonomske performanse Srbije su dobre, zaposlenost je rekordna i po svaku cenu se moramo truditi da to ništa ne ugrozi. Iza nas je decenija truda da Srbiju postavimo na zdrave ekonomske temelje i to je jedino što donosi ekonomski rast, a posledično i rast zarada i penzija", naglasio je Stevanović.

Istakao je da se povećanjima minimalca trasira tempo da on 2027. godine dostigne 650 evra.

"Pregovore nastavljamo dok ne dođemo do iznosa povećanja koji sve parametre i nadalje održava stabilnim, a pritom zadovoljava potrebe radnika", istakao je on.

Podeli:

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Mir, mir... Sukob je rešen

Mađarska vlada je pozdravila sporazum koji je postigla energetska kompanija MOL u cilju garantovanja isporuke ruske nafte preko Ukrajine nakon što je Kijev ograničio tranzit.

8:46

11.9.2024.

1 d

Podeli: