Srbija 29

21.08.2024.

8:49

Koliko će porasti minimalac u Srbiji?

Pregovori o minimalnoj ceni rada za sledeću godinu između predstavnika Vlade Srbije, Unije poslodavaca Srbije i dve reprezentativne sindikalne centrale počeli su 15 avgusta.

Izvor: B92.net

Koliko će porasti minimalac u Srbiji?
Shutterstock/Borislav Bajkic

Podeli:

Kao i uvek, sidikati se bore za da poboljšaju položaj radnika i za što veće minimalne zarade, dok poslodavci, koji te plate treba da isplate i zarade kroz poslovanje, upozoravaju da preveliko povećanje minimalca može dovesti do otpuštanja zaposlenih ili gašenja biznisa. Država je ta koja mora da uspostavi pravu meru u ovom slučaju, ali izvesno je da će minimalac porasti, kako je to nedavno najavio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da su i jedni i drugi učesnici razgovora prosledili potpuno različite predloge, ali da je važno da se izađe u susret onima koji imaju minimalne zarade u Srbiji, a kojih je, kako je istakao, sve manje. On je dodao da je broj onih koji imaju minimalne zarade u Srbiji u julu bio 99.000, navodeći da ti ljudi najteže žive u Srbiji i da treba da osete brigu zemlje.

Minimalac se godinama unazad stalno povećava, pa je tako državni sekretar Ministarstva finansija Saša Stevanović izjavio nedavno da je cilj da minimalna zarada bude 650 evra u 2027. godine.

Predlog o povećanju minimalne cene rada za narednu godinu za osam do 10 odsto, sa kojim je izašlo Ministarstvo finansija, odraz je realnosti i prihvatljiv je za poslodavce, rekao je pak počasni predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Međutim, sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović i istakao da je to za sindikalce neprihvatljivo.

Novi sastanak predstavnika Vlade Srbije, reprezentativnih sindikalnih centrala SSSS i Unije poslodavaca Srbije trebalo bi da se održi u četvrtak, 22. avgusta.

Podeli:

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Volkswagen ukida garanciju

Kompanija Volkswagen danas je obavestila sindikat IG Metal da u šest nemačkih fabrika ukida niz ugovora sa zaposlenima, uključujući i sporazum o garantovanju radniih mesta do 2029. godine, saopštio je sindikat.

17:26

10.9.2024.

1 d

Podeli: